RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Veel maatregelen genomen na fouten in zaak Bart van U."

DEN HAAG - Er zijn veel maatregelen genomen na het verschijnen van het rapport Hoekstra over de strafrechtelijke beslissingen in de zaak Bart van U. Dat meldt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin vorig jaar bracht Bart van U. zijn zus om het leven. Uit DNA-onderzoek bleek toen dat hij een jaar eerder ook betrokken was bij de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst uit Bilthoven.

De commissie Hoekstra onderzocht de zaken en ontdekte dat het OM en de politie fouten hebben gemaakt in de zaak van Van U. Zo werd bij hem niet direct dna afgenomen en werd hij niet voor een gevangenisstraf van drie jaar vastgezet, terwijl dit wel had gemoeten. Ook werd van U. niet opgesloten toen hij hier zelf om vroeg.


MAATREGELEN

Sinds het verschenen rapport zijn er onder meer maatregelen genomen in het verbeterprogramma Maatschappelijke Veiligheid. Zo worden zaken waarbij mensen met psychische problemen een mogelijk gevaar zijn voor de veiligheid van de samenleving als gevoelige zaak aangemerkt. Deze zaken krijgen extra aandacht en worden met prioriteit behandeld.

Voortaan heeft de politie ook op elk moment van de dag toegang tot een overzicht van opgelegde detenties. Zo wordt bij het aantreffen van een verward persoon sneller inzichtelijk of iemand een risico vormt. Het OM kan dan besluiten of iemand alsnog de gevangenis in gaat.

Ook mag er sneller DNA afgenomen worden bij veroordeelden als dat nog niet was gebeurd.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht