Rapport: Utrecht moet opnieuw miljoenen in TivoliVredenburg pompen

UTRECHT - De gemeente Utrecht moet de komende jaren opnieuw miljoenen investeren in TivoliVredenburg en een streep zetten onder het verleden. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek over de toekomst van het muziekpaleis.
Om de financiële problemen op te lossen zou de gemeente onder meer de jaarlijkse huur structureel met 1,9 miljoen euro moeten verlagen. Een commissie onder leiding van Carolien Gehrels, ex-wethouder cultuur in Amsterdam, bekeek de afgelopen maanden hoe de organisatie commercieel succesvoller kan worden. Dat zou kunnen als de gemeente tot 2020 jaarlijks twee ton investeert om meer zakelijke inkomsten te genereren.
Ook moet er ieder jaar 200.000 euro subsidie naar het binnenhalen van grote artiesten, denken de onderzoekers. Verder wordt voorgesteld om 1,1 miljoen euro aan de financiële reserves van het muziekpaleis toe te voegen. Verder zou bekeken kunnen worden of de prijs van toegangskaartjes in de toekomst omhoog moet.

156 MILJOEN

TivoliVredenburg kwam zwaar in de problemen toen de nieuwbouw Vredenburgkade tientallen miljoenen euro's duurder werd dan begroot. In 2006 werden de kosten voor bouw en inrichting nog geraamd op 98,6 miljoen euro. In 2015 was het bedrag opgelopen tot circa 156 miljoen euro. De tegenvaller leidt nu tot ernstige problemen bij de jaarlijkse exploitatie van het muziekpaleis.
De instelling krijgt zijn begroting niet rond vanwege de hoge huurlasten, die weer gekoppeld zijn aan de hoge bouwkosten. Die werden niet goed in de gaten gehouden door geruzie en gebrek aan regie, concludeerde de Rekenkamer eerder al. Ook weet de instelling onvoldoende sponsoren aan te trekken.

RISICO'S

Vanwege de grote risico's die de tekorten meebrengen voor de gemeente, moet de stad volgens de Rekenkamer bepalen welke culturele prestaties zij verwacht en welk subsidiebedrag zij beschikbaar wil stellen.
Volgende week dinsdag maakt het college bekend of het de aanbevelingen van de commissie opvolgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.