RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse katholieken onderzoeken de toekomst van hun kerk

1/3
UTRECHT - De katholieke kerk in de stad Utrecht denkt momenteel na over hoe de geloofsgemeenschap zich in de toekomst het beste kan presenteren. De synode organiseert daarom dit weekend een speciale website om iedereen binnen en buiten de parochies uit te nodigen mee te denken en ideeŽn aan te dragen.

"We zullen vooral social media gaan gebruiken om de site bekendheid te gaan geven. We hopen dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst over de kerk op de website gaan invullen," zegt Ramon Goosen, ťťn van de 15 leden van de stadssynode.


ZONDE

Goosen studeert†katholieke theologie en is al heel zijn leven betrokken bij de katholieke kerk. Hij vindt het zonde dat steeds minder mensen hun weg vinden naar de kerk."Ik zie toch dat de kerken leeglopen en gebouwen sluiten. Ook is er veel vergrijzing. Dat is jammer, want de boodschap van de kerk kan nog steeds heel relevant zijn. Ik zet me daar graag voor in."

Ook pastoor Huitink is lid van de stadssynode en maakt zich zorgen over de toekomst van de katholieke gemeenschap. De kerken lopen leeg en de kosten worden steeds hoger. "Eigenlijk hebben alle parochies structurele tekorten. Dat kan nu nog worden opgevangen door de reserves, maar dat kan natuurlijk niet oneindig zo doorgaan," aldus de pastoor.


GELOOF

De heren vinden nu dan ook dat het tijd is voor actie.†Volgens hen moet de parochie naar een nieuwe fase waarin mensen op verschillende manieren met geloof in aanraking komen.

Ze hopen dan ook dat inwoners uit de stad de moeite nemen om naar de website te surfen om daar de vragenlijst in te vullen. "Zowel orthodoxe kerkleden als mensen die niet meer zoveel met de kerk hebben. Dan krijgen we een volledig beeld van hoe het staat met de kerk," zegt Huitink.


UITKOMSTEN

De uitkomsten van de vragenlijst worden na de zomer met de parochies besproken. De initiatiefnemers hebben in ieder geval vertrouwen in een goede respons. "We zullen echt luisteren naar de gelovigen en wat de stad van ons wil."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht