RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tentoonstelling over eerste Marokkanen in Veenendaal

1/2
VEENENDAAL - Zaterdag 14 mei opent in De Cultuurfabriek in Veenendaal de expositie '1e generatie Marokkaanse Veenendalers in beeld'. De tentoonstelling laat foto- en filmmateriaal zien van Marokkaanse gastarbeiders van het eerste uur.

Al in 1966 kwamen de eerste Marokkanen naar Veenendaal om er te werken. Werkgevers gingen in die jaren op op zoek naar 'gastwerknemers' uit het buitenland, omdat er te weinig mensen waren voor zwaar en ongeschoold werk. De immigratie kwam pas goed op gang na de ondertekening van een officieel wervingsverdrag tussen Nederland en Marokko op 14 mei 1969.


HEIMWEE

Initiatiefneemster van de tentoonstelling Nadua Aliyat zegt geraakt te zijn door de verhalen van de eerste generatie Marokkanen in Nederland. "Ik hoorde verhalen van heimwee en opoffering. Jongeren in Marokko zagen immigratie toen als een grote kans om een beter leven te krijgen."

In Veenendaal kwamen ze vooral terecht in wol-, sigaren- en ijzerfabrieken. "Het was werk dat niemand wilde doen. Lange dagen en lage lonen". Ze kwamen ook terecht in een voor hen vreemde wereld, waar bijvoorbeeld nog geen speciale winkels voor buitenlanders waren. In een film op de expositie vertelt een man hoe hij in de beginjaren zelf langs boeren ging om kippen te halen. Er waren nog geen halalslagers, dus dat moesten ze zelf doen.


WELKOM

Haar vader, die al vroeg naar Veenendaal kwam, heeft zich indertijd wel welkom gevoeld, zegt Aliyat. "Mensen waren misschien argwanend, maar er kwam wel hulp op gang. Dat kenmerkt Veenendaal ook wel; dat mensen toch bereid zijn om te helpen. Ze werden beter ontvangen dan de vluchtelingen nu."

De tentoonstelling wordt zaterdag geopend door Nermina Kundic, wethouder Jeugd en Maatschappelijke Participatie in Veenendaal. Ook ambassadeur Abdelouahab Bellouki van Marokko zal bij de opening aanwezig zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -