Utrecht koopt sekspanden Hardebollenstraat op

UTRECHT - De prostitutie keert niet terug in de Hardebollenstraat. Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht stelt voor de voormalige prostitutiepanden voor 5,8 miljoen euro op te kopen. Dat heeft burgemeester Van Zanen vrijdag bekendgemaakt.
De gemeente heeft overeenstemming voor de aankoop bereikt met de eigenaren van de prostitutiepanden. De panden in de Hardebollenstraat moeten een andere bestemming krijgen.

MENSENHANDEL

De seksramen in de Hardebollenstraat werden drie jaar geleden
vanwege verdenkingen van mensenhandel. Ondernemer Caja van Tolie wilde de peeskamers weer openen, maar de buurt was daar fel tegen. Volgens veel bewoners en winkeliers veroorzaken de activiteiten veel overlast.
De prostituees van coöperatie Freya hebben de aanvraag ruim twee jaar geleden gedaan en wisten tot vandaag niet waar ze aan toe waren. De rechter oordeelde begin deze maand op last van een dwangsom dat de stad vaart moest maken met een besluit over de Hardebollenstraat.

PROCEDURES

De gemeente en de eigenaren van de panden zijn nu overeengekomen dat de werkruimten in de straat vrij van huur, en dus van prostitutie, moeten worden opgeleverd. Ook wordt een aantal juridische procedures stopgezet die de eigenaren nog tegen de gemeente hebben lopen. De bovenwoningen zijn verhuurd aan particuliere bewoners, dat blijft onveranderd.

NIEUWE ZANDPAD

De gemeente Utrecht wil dat alle raamprostitutie wordt geconcentreerd aan het Nieuwe Zandpad, waar 162 kamers voor prostituees komen. Volgens Van Zanen is raamprostitutie daar volgend jaar weer mogelijk.
"Raamprostitutie op één locatie is al lang de wens van de raad en het college", schrijft Van Zanen. "We werken er hard aan om raamprostitutie weer mogelijk te maken in onze stad. Ik begrijp dat we opnieuw een beroep doen op het geduld van Freya en de sekswerkers voor wie het allemaal lang duurt."

REACTIES

De Utrechtse gemeenteraad moet nog instemmen met de aankoop van de panden. Collegepartij GroenLinks laat weten wel 'verbaasd' te zijn over het besluit. D66 spreekt van een 'goed besluit voor de buurt, maar een slecht besluit voor de dames'. Het CDA zegt dat het 'een forse som geld is, maar dat de partij wel in de buidel wil tasten'. "Prostitutie op deze plek in de binnenstad is niet geschikt."


Reactie van Queeny-Aimee Rajkowski van de VVD
Bert-Jan Brussaard van het CDA
Selma Bas van D66

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.