Van Zanen: Sekswerkers moeten nog even geduld hebben

UTRECHT - Burgemeester Van Zanen van Utrecht hoopt dat er zo snel mogelijk gewerkt kan worden op het Nieuwe Zandpad. Hij wil de raamprostitutie in de stad op die nieuwe locatie concentreren, maar het duurt nog wel even voordat sekswerkers daar aan het werk kunnen. Hij zegt dat tegen RTV Utrecht in reactie op zijn besluit om de sekspanden in de Hardebollenstraat op te kopen.
De gemeente maakte vrijdag bekend dat er overeenstemming is bereikt met de eigenaren over de aankoop van de prostitutiepanden. Dit besluit liet lang op zich wachten. "Het is namelijk een complex dossier. Alles moest juridisch kloppen en er zijn veel partijen bij betrokken. Maar het duurt inmiddels al veel te lang en dat is heel vervelend," zegt Van Zanen.

UITVOERING

De stad heeft 5,8 miljoen euro voor het plan uitgetrokken, maar de gemeenteraad moet nog beslissen of het plan ook echt wordt uitgevoerd. "Daarna moeten we het bestemmingsplan ook nog wijzigen. Maar het is goed dat we nu eigenaar worden van de panden, want dan heb je de beste garantie dat je plannen gerealiseerd kunnen worden."
De prostituees zouden nu moeten uitwijken naar het Nieuwe Zandpad, waar 162 kamers voor prostituees komen. Van Zanen benadrukt dat de raamprostitutie welkom blijft in de stad. "Het is een normale sector. Mensen moeten daar veilig kunnen werken. Uitwassen willen we blijven voorkomen en dat kan beter als we de prostitutie concentreren op de nieuwe locatie."

GARANTIES

Van Zanen hoopt dat het Nieuwe Zandpad in het voorjaar van 2017 opengaat. "Garanties kan ik niet geven, maar we doen ons best. Het heeft al veel te lang geduurd."
Het is nog onbekend wat nu precies met de panden in de Hardebollenstraat gaat gebeuren. "Uiteindelijk moet er een passende invulling voor het gebied komen. Nu ben ik daar nog niet mee bezig en uiteindelijk gaat de raad daar ook over," zegt Van Zanen.

TERUGDRAAIEN

De gemeente Utrecht sloot de panden in de Hardebollenstraat
geleden, omdat er onder meer mensenhandel zou plaatsvinden. Ondernemer Caja van Tolie deed er sindsdien alles aan om de maatregel terug te draaien, maar vrijdag werd dus bekend dat Utrecht dat niet ziet zitten.

"Sekswerkers moeten nog even geduld hebben"
"Sekswerkers moeten nog even geduld hebben"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.