Financiële meevallers voor gemeente Utrecht

UTRECHT - Het gaat financieel goed in de gemeente Utrecht. Dat blijkt uit de begroting die dinsdag is gepresenteerd. Het college van B en W heeft voor tientallen miljoenen meevallers en geeft na jaren van bezuinigen nu dus flink wat uit.
De stad besteedt de komende jaren 90 miljoen euro extra. Het geld is beschikbaar door diverse meevallers zoals een hogere opbrengst van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) een hogere uitkering van het Rijk.
Dus is er ruimte voor leuke dingen. Zo wordt 9 miljoen euro extra uitgetrokken om het laatste stukje singel bij Hoog Catharijne aan te leggen. In 2020 moet je weer helemaal rond het centrum kunnen varen of schaatsen.

TIVOLIVREDENBURG

Vorige week kwam een adviescommissie met voorstellen om muziekcentrum TivoliVredenburg van de ondergang te redden. Die adviezen worden volledig overgenomen. Dat wil zeggen dat Tivoli een structurele huurverlaging krijgt van bijna 1,9 miljoen per jaar, plus extra subsidie van 4 ton per jaar tot en met 2020.

BEDRIJVEN

Verder wordt één miljoen uitgetrokken om beginnende bedrijven te ondersteunen. De gemeente wil graag dat die in de stad blijven en met dit geld moet dat mogelijk worden gemaakt. Ook een miljoen moet worden uitgegeven om de stad nationaal en internationaal beter op de kaart te zetten. Door middel van citymarketing moeten nieuwe investeerders naar de stad gelokt worden.

SANITAIRE VOORZIENINGEN

De gemeente gaat 5,7 miljoen euro investeren in onderhoud en verbeteren van openbare ruimte. Dat betekent bijvoorbeeld dat er sanitaire voorzieningen komen in het centrum en in parken.
De tarieven en belastingen voor de burgers zullen de komende jaren blijven stijgen, al zal die stijging in de meeste gevallen niet meer zijn dan een inflatiecorrectie.

THUISHULP

Goed nieuws is er voor mensen die thuishulp krijgen. De meesten krijgen nu nog maar anderhalf hulp uur per week. Dat wordt vanaf volgend jaar verhoogd naar minimaal twee uur per week.
Ook de Domtoren valt in de prijzen. Volgend jaar is er bijna vier ton beschikbaar om te onderzoeken welk groot onderhoud de toren nodig heeft. En ook voor dat groot onderhoud wordt nu vast gespaard.
Het college zorgt ook goed voor de eigen politieke partijen, de vergoeding voor de fracties in de Utrechtse gemeenteraad gaat met 60.000 euro omhoog. Een groot deel van het extra geld wordt gebruikt om gaten te dichten. Veel bezuinigingen die eerder waren aangekondigd blijken niet haalbaar te zijn. Die bezuinigingen worden nu teruggedraaid.
Tijdens de persconferentie dinsdagochtend zei het gemeentebestuur dat het overschot op Voorjaarsnota van 2,3 miljoen wordt gebruikt voor de Hardebollenstraat. Dat geld is nodig om het verschil tussen de aankoop en de verkoop van de panden te dekken.

Financiële meevallers voor gemeente Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.