RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Micha de Winter leidt vervolgonderzoek geweld jeugdzorg

1/4
PROVINCIE UTRECHT -

Het kabinet start een officieel onderzoek naar misstanden in de jeugdzorg. Dat heeft Justitieminister Van der Steur gezegd na de ontvangst van het vooronderzoek door Commissie De Winter. Commissievoorzitter prof. dr. Micha de Winter uit Groenekan gaat ook het officiŽle onderzoek leiden, dat ongeveer twee jaar in beslag neemt.

In het vooronderzoek moest De Winter bekijken of het mogelijk is om een groot onderzoek te doen naar geweld tegen kinderen en tieners in instellingen die onder verantwoordelijkheid stonden van de overheid en naar geweld in pleeggezinnen. "Het antwoord daarop is ja", zegt De Winter tegen verslaggever Dennis van Ommeren. "Er zijn voldoende bronnen beschikbaar."

"Het tweede deel van het antwoord is dat het heel belangrijk is en zinvol om dat te doen", zegt de hoogleraar Pedagogiek. "Tot nu toe is gebleken uit de verhalen die we hoorden en steekproeven die we hebben genomen, dat er echt dingen zijn misgegaan."


OPLEIDING

Een echte conclusie durft De Winter nog niet te trekken, maar hij heeft de indruk dat andere opvattingen een grote rol hebben gespeeld. "Er waren veel mensen die dachten: als kinderen in een tehuis komen, moet je ze hard aanpakken", aldus de onderzoeker.

"Ook een rol speelt dat vroeger heel veel mensen zonder opleiding dit werk gingen doen en dat pleeggezinnen helemaal niet begeleid of geselecteerd werden", aldus De Winter.


ASIELZOEKERS

Volgens De Winter is er nog steeds sprake van geweld in instellingen. Dan gaat het vooral over spanningen onderling, onder meer bij instellingen voor jonge asielzoekers. "Het is belangrijk om dat ook uit te pluizen en te zien wat we daaraan kunnen doen."

Het vooronderzoek beschrijft de periode vanaf 1945, maar De Winter beveelt aan om die grenzen wat ruimer te nemen. "De ervaringen zijn hetzelfde", zegt De Winter. "Daar is wel een probleem mee, want het gaat ook over de verantwoordelijkheid van de overheid en wie was die overheid in de periode '40-'45..."

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zei bij de presentatie dat iedereen zijn of haar verhaal moet kunnen doen. Dat betekent dat ook slachtoffers van vůůr 1945 zich kunnen melden.


SEKSUEEL GEWELD

De Winter kreeg de opdracht voor het vooronderzoek afgelopen november van het kabinet nadat uit eerder onderzoek naar seksuele misstanden was gebleken dat er ook veel ander geweld was in de instellingen en bij pleeggezinnen.

Slachtofferhulp Nederland in Utrecht zegt dat mensen die te maken hebben gehad met seksueel geweld of mishandeling zich kunnen melden voor hulp via de website verbreekdestilte.nl. Sinds juli vorig jaar hebben ruim dertig slachtoffers van geweld in de jeugdzorg zich bij Slachtofferhulp gemeld.



Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -