RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse fracties erg blij met geld voor Catharijnesingel

1/2
UTRECHT - Voor het eerst in zes jaar heeft de gemeente Utrecht geld over en dat betekent dat de meeste politieke partijen tevreden zijn met de Voorjaarsnota. Vooral het geld om de singel rondom de stad terug te brengen, maakt de politiek erg blij. De reacties op een rij.


D66

De coalitiepartij is in z'n nopjes met het geld dat de stad steekt in groei. Er komt meer werk, beter onderwijs en een gezonde leefomgeving, zegt de fractie. De miljoen die is uitgetrokken om de stad te promoten levert meer werk op, zegt D66 en het extra geld voor huishoudelijk hulp is een goede zaak. De financiŽn van de gemeente zijn solide en daarom mogen de lokale lasten niet omhoog.


GROENLINKS

De coalitiepartij is blij met extra geld voor Overvecht, meer uren voor huishoudelijk hulp en budget voor de Utrechtse aanpak van het vluchtelingenvraagstuk. Maar als het aan de partij ligt, komt er ook meer geld voor groen en wordt de tweedeling in de gemeente aangepakt. GroenLinks baalt van de vercommercialisering van de openbare ruimte en hoopt dat "kakkers en krakers" hun plek in de stad blijven opeisen.


VVD

Coalitiepartij VVD is tevreden met de voorstellen. "Utrecht houdt koers en er wordt de komende jaren flink geÔnvesteerd in meer banen, veiligheid en de openbare ruimte." De fractie is vooral ingenomen met het geld voor extra banen, veiligheid in onder meer Overvecht en het afmaken van Catharijnesingel. De VVD baalt ervan dat de stad geld wil lenen voor verkeersmaatregelen.


SP

De SP is als coalitiepartij tevreden met de Voorjaarsnota. De fractie noemt het extra geld voor huishoudelijke hulp en het armoedebeleid een flinke stap in de goede richting. Ook de ambitie voor meer sociale woningen en de beperkte huurverhoging maakt de fractie blij. Het geld voor TivoliVredenburg en een minder grote pot voor WMO-ondersteuning is de SP een doorn in het oog.


PVDA

In de Voorjaarsnota is veel te weinig aandacht voor wat de Utrechters echt bezighoudt, zegt de PvdA. "Wc's in parken, een internationale school en het imago van onze stad verdienen aandacht, maar woningnood, werk en toegankelijke zorg zijn veel belangrijker." De 90 miljoen euro die de verkoop van erfpacht oplevert, zou veel beter besteedt moeten worden. De fractie zegt dat in de Voorjaarsnota vooral aandacht is voor de elite en de gewone man er bekaaid vanaf komt.


CDA

Het college wil de individualistische, internationaal georiŽnteerde, hoogopgeleide inwoners bedienen, maar de samenleving is veel breder, stelt het CDA. De fractie vindt het raar dat regelmatig pas maatregelen volgen als de rechter een uitspraak doet, zoals over huishoudelijke hulp. Geld voor wegversmallingen besteedt het CDA liever aan het terugdraaien van de bezuinigingen op sportclubs.


STADSBELANG UTRECHT

Het gaat niet goed met Utrecht, concludeert Stadsbelang. De fractie zegt dat de gemeente op een faillissement afstevent. "In 2007 had de gemeente Utrecht nog 175.000 euro op de bank staan, eind 2016 heeft het een schuld van 1,1 miljard euro." En Utrecht blijft nog steeds veel geld lenen, zegt de fractie, zo'n 3250 euro per inwoner.


CHRISTENUNIE

De tweemansfractie vindt het onbegrijpelijk dat de Voorjaarsnota niet staat dat de voedselbanken geen gratis ruimte krijgen. Over het algemeen kunnen de plannen van de gemeente de goedkeuring van de fractie wel wegdragen. Vooral het geld voor de aanpak van de Amsterdamsestraatweg en Overvecht maakt de fractie blij. Over het opkopen van de prostitutiepanden in de Hardebollenstraat is de ChristenUnie 'haast euforisch'. Het extra geld voor TivoliVredenburg is niet zo positief, zegt de fractie.


STUDENT EN STARTER

De eenmansfractie vindt dat de gemeente veel meer aandacht moet hebben voor plekken waar het al druk is, in plaats van het creŽren van nieuwe hotspots zoals het Jaarbeursplein. Zo kan het Domplein wel een facelift gebruiken en is ook de Biltstraat aan een upgrade toe. Verder zou het gemeentebestuur veel meer aandacht moeten geven aan de bouw van betaalbare woningen.


PARTIJ VOOR DE DIEREN

De fractie wil dat niet economische groei als meetpunt wordt genomen, maar de duurzame samenleving. De stad zou lichtvervuiling moeten aanpakken en alleen nog maar biologische bloemen moeten plaatsen. Dat is beter voor dieren, aldus de fractie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -