RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Angstige schippers mijden Kanaleneiland

1/2
UTRECHT -

De kade in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is nog altijd berucht onder binnenvaartschippers. Hoewel het daar een stuk veiliger is dan een paar jaar geleden, blijven schippers de Utrechtse kade mijden. Voor een overnachtingsplek varen veel schepen door tot aan Breukelen. Daar is het nu extra druk.

Het gevoel van onveiligheid heeft te maken met de inbraakgolf van 2013 in de wijk. Rijkswaterstaat, politie en gemeente sloegen daarna de handen ineen om de kade op te knappen. "Er is betere verlichting en er ligt een geasfalteerde weg. Zo kan de politie goed patrouilleren", zegt Theo de Lange van Rijkswaterstaat.

Ook volgens de politie is de kade veel veiliger geworden. "We hebben vorig jaar een verdachte aangehouden die verantwoordelijk lijkt te zijn voor acht inbraken in binnenvaartschepen. Omdat we meer patrouilleren is het aantal inbraken met 19 procent gedaald", zegt de politie.


CAMERA

Schippers die diefstal willen voorkomen, kunnen een camera lenen bij politie. Als de schipper de boot verlaat voor weekend, houdt de politie het schip via deze camera in de gaten.

Ondanks de maatregelen blijven schippers sceptisch. "Van de camera wordt geen gebruik gemaakt", vertelt schipper Jan Heuvelman. Hij had augustus vorig jaar inbrekers aan boord. "Ik, en vele andere schippers, peins er niet over om nog te overnachten in Kanaleneiland."

De reputatie van de Utrechtse wijk is niet veranderd sinds de opknapbeurt, zegt ook schipper Kees-Jan Noordhoek. Hij ligt met zijn boot in Breukelen. "Ik durf hier gewoon mijn schip te verlaten en zelfs een paar nachten weg te blijven. In Kanaleneiland niet. Daar ga ik niet eens naar de supermarkt."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -