Parkbos de Haar klaar voor wandelaars

HAARZUILENS - Parkbos de Haar bij het Utrechtse dorp Haarzuilens wordt woensdagmiddag officieel geopend. Het park met 70.000 bomen is het afgelopen halfjaar uit de grond gestampt door Natuurmonumenten en duizenden boomplanters.
Boswachter Floor Woortman is trots op het bos. "Wanneer gebeurt het nu dat je een heel nieuw bos mag aanleggen?" Haar favoriete plek is bij de vlonder bij de moerascipressen. "Als die wat groter zijn wordt dat een beetje een mangrove-achtig bos. Als je dan 's ochtends komt, zie je een sprookjesachtig tafereel."
Woortman denkt dat het zeker 30 jaar duurt voordat het Parkbos een echt bos is met hoge bomen. "Maar over tien jaar zijn de bomen al wel acht meter hoog", zegt ze. Toch hoeven natuurliefhebbers niet zo lang te wachten met een bezoekje. "Ik denk dat het wel heel mooi is om er nu al van te genieten", zegt de boswachter.
"Er is al een vos gesignaleerd, reeën zijn er al, er vliegt een ijsvogel en de tureluur heeft al gebroed", zegt Woortman. "Er is al heel veel te zien." Om te voorkomen dat de dieren de jonge aanplant opeten, zijn er roofvogelpalen neergezet. Die vogels houden het aantal hazen en muizen beperkt.
Het bos is betaald door Natuurmonumenten, gemeente Utrecht, provincie, sponsors en donaties die binnenkwamen tijdens de tv-show 'Open het Bos'. De duizenden mensen die in het bos een boom hebben geplant, worden uitgenodigd om tijdens de jaarlijkse Landgoeddag van Haarzuilens op 5 juni het nieuwe bos te komen bekijken.

Verslaggever Riks Ozinga in Parkbos De Haar
Parkbos de Haar officieel geopend

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.