Koning bezoekt 100-jarig Hubrecht Instituut

UTRECHT - Het Hubrecht Instituut op de Uithof in Utrecht heeft woensdagmiddag bezoek gekregen van Koning Willem-Alexander. De organisatie voor ontwikkelingsbiologie en stamcelonderzoek bestaat deze week 100 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd.
Het instituut werd een eeuw geleden opgericht door de Utrechtse hoogleraar Ambrosius Hubrecht. "Hij verzamelde allerlei dieren, vooral egeltjes, en keek naar de ontwikkeling van deze dieren onder een microscoop", zegt directeur Mariëtte Oosterwegel van het Hubrecht Instituut. "Dat doen wij nog steeds, alleen dan op een veel geavanceerdere manier."
De ruim 300 wetenschappers uit 30 landen doen zogeheten fundamenteel onderzoek. Ze proberen te begrijpen hoe processen in de microbiologie werken. Met de uitkomst van de Utrechtse onderzoeken kunnen andere wetenschappers medicijnen maken of therapieën ontwikkelen.
Inmiddels doet een deel van de wetenschappers ook onderzoek naar stamcellen. "Eén van de dingen waar we trots op zijn, is dat we stamcellen uit volwassen organen in het lab kunnen kweken tot mini-organen", zegt Oosterwegel. "Die kunnen we bijvoorbeeld gebruiken om te kijken welke medicijnen aanslaan bij een specifieke patiënt."

ZEBRAVISSEN

Het instituut is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en is verbonden aan de Universiteit Utrecht. De koning is beschermheer van de KNAW. Hij bezocht drie laboratoria van het instituut, waaronder die voor het kweken van de mini-organen. Ook bekeek hij de zebravissen die worden gebruikt voor hartonderzoek.
Na het bezoek aan de laboratoria onthulde Willem-Alexander een kunstwerk dat het onderzoek in het instituut moet symboliseren. Ook komt woensdagmiddag op de Uithof een rally aan die voor het instituut is verreden.
Op zaterdagmiddag 21 mei kan iedereen een bezoek brengen aan het internationaal vermaarde instituut aan de Uppsalalaan. Tijdens de open dag kunnen bezoekers door een enorme opblaasdarm lopen. Ook zijn er presentaties en lezingen.

Mariëtte Oosterwegel van het Hubrecht Instituut vertelt over een eeuw onderzoek
Honderd jaar Hubrecht Instituut

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.