RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veenendaalse wijk moet dementie-vriendelijk worden

1/2
VEENENDAAL -

In Veenendaal start een proef om van het Franse Gat een dementievriendelijke wijk te maken. Volgens de gemeente is er veel onwetendheid over dementie en rust er een taboe op het onderwerp. Daarom is het nodig om een sfeer te creŽren waarin mensen om weten te gaan met de ziekte.

Het doel van de dementievriendelijke wijk is om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en dat hun omgeving hen dit zo makkelijk mogelijk maakt, zegt wethouder Marieke Overduin.

De aanpak in het Franse Gat moet praktisch zijn, zegt Overduin. "We denken dan aan trainingen aan winkeliers. De caissiŤre bijvoorbeeld, die op dezelfde dag vijf keer iemand met een pak suiker ziet langskomen. Hoe ga je daarmee om?"


ZELFSTANDIG

De gemeente heeft gekozen voor het Franse Gat omdat het een overzichtelijke wijk is. "Er wonen relatief veel ouderen zelfstandig in deze vooroorlogse wijk. Er zijn veel winkels, er is een buurthuis en de mensen kennen elkaar redelijk goed. Daarom starten we hier", zegt Overduin.

Zodra de knelpunten in Franse Gat zijn opgelost en de inwoners en werknemers daar weten hoe ze met dementerenden moeten omgaan, moet ook de rest van Veenendaal dementievriendelijk worden.

Er wonen in Veenendaal 910 mensen met dementie, maar dit aantal groeit sterk, zegt de gemeente.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -