Verzet tegen kap 85 hectare bomen Hollandsche Rading

HOLLANDSCHE RADING - Het Goois Natuurreservaat (GNR) wil 85 hectare bos bij Hollandsche Rading kappen. Daarmee worden de Hoorneboegse Heide en het Hilversums Wasmeer met elkaar verbonden. Veel omwonenden zijn echter fel tegen de plannen.
Het GNR is eigenaar van het gebied en wil een groter aaneengesloten heidegebied. Het idee is dat de natuur weer moet worden zoals honderd jaar geleden, toen het gebied grotendeels uit heide bestond.

HEIDEGEBIED

"Als je niks doet aan heide, dan wordt het overwoekerd door bomen en uiteindelijk ontstaat er altijd bos", vertelt Edwin van Oevelen van het GNR. "Wij willen dat het natuurlijk landschap zoals het toen was terugbrengen", aldus Van Oevelen.
Volgens bewoner Atwil Louwerse is dat grote onzin. Hij woont in het bos en is fel tegen de plannen. "Ik heb een topografische kaart van 1900 en daaruit blijkt dat meer dan zeventig procent van het gebied honderd jaar geleden ook al bos was."

DIEREN

Minder bos en meer heide is ook goed voor de dieren, betoogt het GNR. "Door een gevarieerder leedgebied wordt het daar voor dieren aantrekkelijker en vergroot het hun overlevingskansen. Zij kunnen zich namelijk verspreiden over een veel groter gebied."
Louwerse spreekt dat tegen. "Men noemt de reeën, alleen die houden niet van heidegebied. Die willen graag beschut staan, dus het huidige bosgebied is beter voor hen. Dat geldt ook voor de dassen."

NATUUR

Volgens het GNR levert de bomenkap ook een aantrekkelijk gebied op voor natuurliefhebbers. "Doordat er veel bos omheen is gekomen, zijn er een heleboel oude bomenlanen verdwenen."
Omwonenden vrezen echter een slechter leefklimaat. "We gaan allerlei CO2-opnamecapaciteiten wegkappen en we krijgen ook geen 700 miljoen kilo zuivere zuurstof meer per jaar wat nu nog door die 85 hectare bomen wordt geproduceerd. Dus moet dit plan van tafel."
Vrijdag is de laatste mogelijkheid dat mensen schriftelijk ideeën, wensen of suggesties kunnen opsturen naar het Goois Natuurreservaat. In de tweede helft van juni wordt dan mogelijk een besluit genomen.

"Bosgebied bij Hollandsche Rading terugbrengen naar oorsprong"
Buurtbewoners snappen niets van de bomenkap

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.