RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Theater Utrecht dreigt subsidie te verliezen

1/2
UTRECHT -

Theater Utrecht raakt mogelijk de subsidie van 1,6 miljoen euro per jaar kwijt. Het theatergezelschap heeft de afgelopen jaren te weinig eigen inkomsten gegenereerd, vindt de Raad voor Cultuur. De instelling is toch blij met het rapport, dat op zichzelf positief is over het gezelschap.

De raad adviseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat de subsidies verstrekt. De theaterproducties zijn van goede kwaliteit, oordeelt de raad, maar de marketing laat te wensen over. "De publieksaantallen bleven met gemiddeld zo'n 15.000 bezoekers per jaar laag."


BLIJ MET ADVIES

"Wij zijn blij met het advies", zegt algemeen directeur Jacques van Veen. "De Raad was heel positief over ons. Dat klinkt misschien gek, maar wij hielden al rekening met dit advies."

"Wij zijn de opvolger van de Utrechtse Spelen en pas begonnen in september 2013. In 2015 was de schouwburg gedeeltelijk in de verbouwing en de voorstellingen in 2016 tellen nog niet mee", aldus Van Veen, die met de Paardenkathedraal een eigen theater heeft.

"We hebben de minister nu gevraagd gebruik te maken van haar wettelijke bevoegdheid om een uitzondering te maken". Van Veen heeft er het volste vertrouwen in dat de minster het advies inderdaad naast zich neerlegt. "Als ze dat niet doet, heeft ze een probleem. In de wet staat dat Utrecht een eigen gezelschap moet hebben", zegt Van Veen.


OUD AMELISWEERD

Theater Utrecht is niet de enige instelling die donderdag slecht nieuws kreeg. Zo adviseert de raad ook om Museum Oud Amelisweerd (MOA) geen subsidie te verstrekken. Het Bunnikse museum vroeg om 125.000 euro.

De raad vindt de samenhang tussen het landhuis, het Chinese behang en de collectie van Armando "gezocht en onvoldoende uitgewerkt". Bovendien onderbouwt MOA zijn plannen "kwalitatief en kwantitatief onvoldoende". Opmerkelijk is dat het museum begin april nog een belangrijke Europese prijs kreeg voor de combinatie.

Het bestuur van MOA laat aan RTV Utrecht weten dat er op meerdere paarden wordt gewed. Zo is niet alleen bij het Rijk een subsidieaanvraag gedaan, maar onder meer ook bij de provincie. De organisatie heeft er vertrouwen in dat het MOA voldoende geld zal binnenkrijgen.


HUIS DOORN

Huis Doorn vroeg om 414.000 euro, maar moet eerst meer duidelijkheid geven over beleidsplannen, de begroting en eventuele samenwerking met Paleis Het Loo.


FESTIVAL OUDE MUZIEK

Goed nieuws is er ook: het Festival Oude Muziek krijgt 650.000 euro van het ministerie. Dat festival is de hoofdactiviteit van de Stichting Organisatie Oude Muziek, dat wordt gehouden in TivoliVredenburg.

De Raad voor Cultuur prijst het artistieke profiel van het festival. "De instelling biedt jaarlijks een kwalitatief hoogstaand internationaal festival. Het richt zich op een breed publiek en stimuleert ontwikkelingen in de sector."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -