"Meerderheid in Rhenen voor koopzondag"

RHENEN - De VVD in Rhenen denkt een meerderheid te hebben voor meer koopzondagen in de stad. Dat bleek donderdagavond tijdens een drukbezocht stadsgesprek in het Huis van de Gemeente. De liberalen stonden daar lijnrecht tegenover christenen die de koopzondag niet zien zitten.
De liberalen willen dat ondernemers meer vrijheid krijgen. In hun voorstel gaan supermarkten en bouwmarkten elke week open. Volgens fractievoorzitter Hans de Wilt is de kans er dat dat lukt. "Ik heb een inschatting gemaakt aan de hand van de verkiezingsprogramma's en ik denk dat er een krappe meerderheid is. En dat stemt me blij."

DOLK

De sfeer op het stadsgesprek was anders. Veel gelovigen verzamelden zich in de hal. En de reacties op het voorstel van de liberalen logen er niet om. "Dit voelt als een dolk in mijn rug. Het reformatorische gezin wordt in zijn diepste wortels geraakt", zei dominee Mulder namens het Platform Reformatorische Gemeenten Rhenen.
Gert van Laar van de SGP ziet een uitbreiding van het aantal koopzondagen ook niet zitten. "Mensen vertelden me dat ze straks tussen het winkelend publiek naar de kerk moeten lopen", zegt hij. "Dat voelt voor hen onprettig."

UITKOMST

Tijdens het stadsgesprek is niet gestemd over de koopzondag. Het is ter inventarisatie. De VVD gaat volgende week een enquête verspreiden om het draagvlak te meten. Op basis van het gesprek en de draagvlakmeting beslist de partij of zij het voorstel aan de raad gaan voorleggen op 31 mei.
Momenteel mogen in Rhenen de winkels 12 zondagen per jaar open. Als de winkels dicht blijven, gaan veel Rhenenaren naar Wageningen of Amerongen, zeggen ondernemers. Die zeggen dat de meeste winkeliers niet om de zondagsopening staan te springen, maar de ondernemersvereniging vindt dat de keuze er wel moet zijn.

Reportage over de koopzondagbijeenkomst in Rhenen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.