RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Cel voor oud-topman SNS Property Finance

UTRECHT -

Oud-topman Buck Groenhof van SNS Property Finance, de voormalige vastgoedbank van SNS Reaal uit Utrecht, is vrijdag veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

De rechter in Utrecht acht hem schuldig aan het leiden van een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. "Er was sprake van een constructie", zegt persrechter Hans Zuurmond.

Twee andere hoofdverdachten, allebei uit Haren, kregen respectievelijk vijftien maanden (waarvan vijf voorwaardelijk) en drie maanden cel. Zes medeverdachten kregen taakstraffen van tussen de 80 en 240 uur.

Tegen Groenhof was vier jaar geŽist, maar hij werd net als de andere verdachten vrijgesproken van oplichting en verduistering, vandaar dat de straffen lager uitvallen dan geŽist. Zuurmond zegt dat niet is vastgesteld dat SNS hogere tarieven heeft betaald dan anders was gebeurd.


INTERIM-BESTUURDER

De fraudezaak bij Property Finance kwam in november 2012 naar buiten. Het ging toen al een tijd erg slecht met de vastgoedtak van SNS. Groenhof was de interim-bestuurder die het onderdeel uit het slop moest trekken.

De oud-topman huurde bekenden van hem in, die een deel van hun salaris aan hem afstonden zonder dat de bank ervan wist. Dat gebeurde via valse facturen onder de noemer 'advieswerkzaamheden'.

Door hun handelwijze hebben de verdachten de integriteit en het vertrouwen van SNS Property Finance ernstig geschaad, zegt de rechtbank.


VORDERINGEN

De negen verdachten zouden bij elkaar 2,3 miljoen euro aan SNS Property Finance hebben onttrokken. De rechtbank heeft bij de eigen bedrijven van de verdachten vorderingen opgelegd van in totaal ruim 2 miljoen euro. Ook zijn er boetes opgelegd aan die ondernemingen van 5000 tot 50.000 euro.

Eerder deed Groenhof aangifte tegen zijn voormalige werkgever. Hij beschuldigt de bank van oplichting en valsheid in geschrifte. De oud-topman zegt dat SNS de rechter onvoldoende heeft geÔnformeerd over de regeling voor de afkoopsom.


NIET BEWUST

In een reactie laat Groenhof weten dat de straf die hem is opgelegd hem zwaar valt. "Het belangrijkste is dat de rechtbank heeft vastgesteld dat ik SNS niet heb opgelicht of financieel heb benadeeld."

"Volgens de rechtbank had ik wel met SNS moeten bespreken dat er geldstromen liepen tussen medewerkers van SNS en mij. Ik ben mij daar nooit van bewust geweest. Daarom valt de opgelegde gevangenisstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk mij ook zeer zwaar", zegt Groenhof.

Groenhof en zijn advocaat beraden zich nog of ze in beroep gaan.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -