RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Toekomst jarige boogbrug Vianen blijft onzeker

1/4
VIANEN -

Hij ligt er deze week precies tachtig jaar en wat de Stichting Boogbrug Vianen betreft blijft dat zeker de komende tachtig jaar nog zo: de oude boogbrug, een niet te missen blikvanger voor wie bij knooppunt Everdingen de provincie Utrecht inrijdt.

De boogbrug werd op 26 mei 1936 geopend. Volgens Wim van Sijl van de stichting was het destijds een revolutionair bouwwerk: "De mobiliteit stond nog in de kinderschoenen en dus werden in het hele land twaalf bruggen gebouwd op belangrijke verkeersverbindingen. De boogbrug bij Vianen was een van de spectaculairste."

Dat kwam vooral door het voor die tijd vernieuwende ontwerp. "Bruggen werden destijds in vakwerkstijl gebouwd, dan moet je denken aan constructies zoals de Eiffeltoren. Dit was een van de eerste bruggen in plaatstaal. De Boogbrug is daarom niet alleen cultuurhistorisch, maar ook bouwkundig van groot belang."


FIETSERS

Dat mag zo zijn; Rijkswaterstaat wil de brug al achttien jaar weg hebben. Over de Lek zijn eind vorige eeuw twee nieuwe, modernere bruggen gelegd, die de oude boogbrug in ogen van de organisatie overbodig maken.

De Stichting Boogbrug begrijpt dat het onderhoud de nodige kosten met zich meebrengt, maar heeft een suggestie voor een toekomstige functie: hij kan gebruikt worden door fietsers. "Die moeten nu over de Jan Blankenbrug en die is daar helemaal niet op berekend," vertelt Wim van Sijl. Aan de staat waarin de boogbrug verkeert zal het niet liggen, zegt hij: "Hij kan nog honderd jaar mee."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -