Amersfoort krijgt superdepot rijksmusea

AMERSFOORT - In Amersfoort wordt een groot depot gebouwd voor 675.000 kunstwerken van Nederlandse rijksmusea. Het gezamenlijke collectiegebouw voor de rijkscollecties van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komt in de wijk Vathorst te staan.
Het superdepot gaat CollectieCentrum Nederland (CC NL) heten en moet in 2020 klaar zijn. De depots van de betrokken partijen liggen nu nog verspreid over het land. Doel van de samenwerking is: optimaal duurzaam beheer en behoud van de rijkscollecties, efficiënter werken en kennisdeling.

EER

Het Rijksmuseum maakte donderdag bekend dat er met de gemeente Amersfoort een intentieovereenkomst is gesloten voor de koop van een stuk grond waar het centrum moet verrijzen. "Voor Amersfoort is het een eer om gastheer te zijn voor de schatten van deze toonaangevende nationale musea en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed", aldus burgemeester Lucas Bolsius.

ONTWERP

Het Delftse architectenbureau cepezed en de adviesbureaus ABT, Valstar Simonis en Peutz gaan het nieuwe gebouw ontwerpen. "We zien er enorm naar uit de 'schatkamer' van Nederland te ontwerpen. Het CC NL wordt een functioneel en duurzaam gebouw van hoge kwaliteit dat een energie-efficiënte kunstopslag gaat combineren met een inspirerende werkomgeving voor het beheer en behoud van de nationale collectie", aldus Jan Pesman van architectenbureau cepezed dat onlangs nog een
won voor het KWR-gebouw in IJsselstein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.