RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Teveel gevaarlijke stoffen over spoor Amersfoort"

AMERSFOORT - Over het spoor worden veel meer gevaarlijke stoffen vervoerd dan toegestaan. Dat meldt de NOS. Vooral bij Amersfoort en in Noord-Brabant rijden meer wagons met brandbaar gas dan eigenlijk mag. De norm wordt tot vier keer overschreden, blijkt uit cijfers die de nieuwszender heeft gekregen na een WOB-procedure.

Het traject Amersfoort-Apeldoorn spant de kroon, aldus de NOS. Tussen Amersfoort en Apeldoorn mogen per jaar maximaal tien wagons met brandbaar gas rijden. Maar vorig jaar ging het om 1900 wagons in negen maanden tijd.

De reden voor de toename zijn werkzaamheden aan de Betuweroute; de belangrijkste goederenlijn van Nederland. Ook importeert Duitsland meer gas, schrijft de NOS.

De NOS noemt ook het traject Utrecht - Blauwkapel. Daar zouden na invoering van het zogeheten Basisnet geen gevaarlijke stoffen over mogen worden vervoerd, maar uit de stukken blijkt dat vorig jaar toch zo'n 1318 wagons met gevaarlijke stoffen over dit traject zijn gereden.


BRANDWEER

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu liet eerder donderdag al aan de Tweede Kamer weten dat vervoerders niet goed aangeven welke gevaarlijke stoffen ze op spooremplacementen hebben staan. Bij een calamiteit weet de brandweer dan niet welke blusmiddelen effectief kunnen worden ingezet.

Volgens de provincie Utrecht is het vervoer van gevaarlijke stoffen de afgelopen jaren veel veiliger geworden. Zo rijden de zogenoemde chloortreinen tussen Rotterdam en Duitsland niet langer via Amersfoort, liet de provincie in april weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht