Grote kippenfabriek V'daal: Onze kip voldoet aan alle eisen

VEENENDAAL/VEENENDAAL - Vleesverwerker Jan Zandbergen zegt dat zijn vlees aan alle Europese eisen voldoet. Dat laat het bedrijf weten in reactie op de ontstane ophef over de komst van Oekraïense kippen naar hun fabriek in Veenendaal.
De Oekraïense kipgigant MHP wil in Veenendaal een deel van zijn kippen laten versnijden. Aan de Bobinestraat moeten de kippen kipfilet worden. Het vlees is vooral bestemd voor cateraars en producenten van spiesen, zoals kipsaté.
"De stallen van grote fabrieken zoals in Oekraïne zijn van betere kwaliteit dan de Nederlandse", aldus Arnold Burger van Jan Zandbergen. "We voldoen met deze kip aan alle eisen in Europa."

ZORGEN

Toch zijn er zorgen bij pluimveehouders in Nederland. Vooral over oneerlijke concurrentie, zegt Peter Vesseur van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie. "Wij betalen in Nederland extreem veel voor toezicht op de sector. In die landen is dat anders geregeld en dat betekent lagere kosten."
Juist dat verschil in toezicht is een gevaar, volgens de kippenboeren. Omdat het vlees in Veenendaal wordt versneden, staat er straks 'Nederland' op het etiket. "Als er wat mis gaat, komt het Nederlandse kippenvlees in kwaad daglicht. We doen het hier perfect. Dan willen we niet dat een product wat hier naar binnen gehaald wordt, Nederland schaadt.", aldus Vesseur.

IMAGO

Ook Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is bang dat het goede imago van de Nederlandse pluimveesector schade oploopt.
Arnold Burger van vleesverwerker Jan Zandbergen noemt dat tegenstrijdig: "We mogen maar 30 miljoen kilo kip naar Europa halen, terwijl we vier keer zoveel naar Oekraïne opsturen."
Nederland moet zich houden aan strenge eisen voor dierenwelzijn. Door het vrijhandelsakkoord met Oekraïne mag kippenvlees van dat land zonder problemen ons land in. Volgens de pluimveebonden zijn de omstandigheden voor de kippen over het algemeen goed, maar laat het land steken vallen wat betreft dierenwelzijn en toezicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.