RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Minder pubers aan de peuk: roken niet 'cool'

UTRECHT - Tieners tussen de 12 en 16 jaar steken minder vaak een sigaret op dan een paar jaar geleden.

In 2015 rookte 1,6 procent van deze groep wel eens, vijf jaar eerder was dat nog 5,9 procent. Bij andere leeftijdsgroepen is er geen sprake van een daling. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), het Trimbos Instituut en het RIVM naar de rookgewoonten van Nederlanders.

Volgens het Trimbos Instituut rookt de groep tussen 12 en 16 jaar minder door een strengere aanpak van de ouders en anti-rookboodschappen op school. Ook is het imago van roken verslechterd: het wordt niet langer cool gevonden, zegt Esther Croes van het Trimbos-instituut. Daarnaast is roken een stuk duurder geworden.

Het instituut denkt dat daling er in de toekomst voor kan zorgen dat een stuk minder twintigers gaan roken omdat de kans op een tabaksverslaving na het 18e levensjaar een stuk kleiner is.


KWART ROOKT

Een kwart van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gaf in 2015 aan weleens te roken. Driekwart van hen stak dagelijks een sigaret, sigaar of pijp op. Het hoogste percentage rokers (ruim 38 procent) was te vinden in de leeftijdsgroep tussen de 20 tot 30 jaar. Meer dan 60 procent van de rokers in deze leeftijdscategorie zei dagelijks te roken.

In de leeftijdsgroepen boven de 30 was het percentage rokers kleiner, maar 75 tot 85 procent rookte dagelijks. Van alle rokers gaven jongeren tussen de 16 en 20 jaar het minst vaak op dagelijks te roken.


ZWARE ROKERS

Van de rokers was 15 procent vorig jaar een zware roker; hij of zij rookte 20 of meer sigaretten per dag. In de leeftijdsgroep van 50 tot 55 jaar was het hoogste percentage zware rokers te vinden.

Het is vandaag Wereld Niet Roken Dag. Deze dag is uitgeroepen door de World Health Organisation (WHO)

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht