"OM onderzoekt fraude door UMC"

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie en de Inspectie SZW doen onderzoek naar mogelijke zorgfraude bij het UMC Utrecht. Dat meldt het tv-programma Zembla, dat vanavond deel 3 van het thema 'ziekenhuiscalamiteiten' uitzendt. "De problemen bij het UMC zijn voer voor een dramaserie, maar het gebeurt dus gewoon in het echt", zei journalist Ton van der Ham vanmorgen tegen RTV Utrecht.
Het onderzoek richt zich op de melding van KNO-artsen van het ziekenhuis bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), in juni 2014. Zij trokken aan de bel vanwege een angstcultuur op de KNO-afdeling, risico's voor de patiëntveiligheid, maar ook vanwege vermeende fraude met zogenoemde Diagnose Behandel Combinaties (DBC's).

DBC

Zorgverleners gebruiken het DBC-systeem om de verleende zorg te declareren bij een zorgverzekeraar. Een DBC is een unieke code van veertien cijfers die de zorgvraag, diagnose en de totale behandeling van een patiënt weergeeft. Het gaat om álle activiteiten van het ziekenhuis en de betrokken medisch specialisten. Het ziekenhuis gebruikt de DBC in zijn administratie.
Bronnen binnen en buiten het ziekenhuis hebben tegen Zembla gezegd dat zij door functionarissen van zowel de Inspectie SZW als van het Functioneel Parket zijn gehoord.

CODES

Het onderzoek van de opsporingsambtenaren richt zich op een passage uit de anonieme melding van KNO-stafleden. Daarin staat: "Wij hebben bijvoorbeeld sterke aanwijzingen dat recentelijk een jong staflid in opdracht van het (toenmalig) afdelingshoofd bijna 300 zorgbehandel codes (DBC's) heeft geopend op naam van een ander staflid zonder dat laatstgenoemd staflid de patiënten toen gezien of onderzocht heeft."

REACTIE

In het een reactie meldt het UMC Utrecht vanmorgen: "Media maken vandaag melding van een onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) naar zorgfraude. Dergelijk onderzoek is ons niet bekend. Het UMC Utrecht heeft naar aanleiding van de anonieme melding uit juni 2014 de registratie van de KNO-afdeling onderzocht en geen onrechtmatigheden gevonden. Mocht het OM een onderzoek willen doen zullen wij daaraan uiteraard iedere medewerking verlenen."

MINISTER

Terwijl het onderzoek door de IGZ naar het UMC Utrecht nog loopt - het moet in juli klaar zijn - gaat minister Schippers van Volksgezondheid in Zembla ook uitgebreid in op de problemen bij het UMC Utrecht.
Ze zegt het "verschrikkelijk" te vinden wat er is gebeurd. "Je ziet dat een ziekenhuis met een uitstekende reputatie als het UMCU, dat daar dus dingen ook gruwelijk mis kunnen gaan."
Eerder berichtte Zembla over een angstcultuur op de KNO-afdeling en calamiteiten, soms met dodelijke afloop, die niet door het ziekenhuis bij de Inspectie zijn gemeld. In april stelde de Inspectie het UMC Utrecht onder verscherpt toezicht.
Daarover zegt Schippers: "Als de Inspectie geen vertrouwen heeft dat een ziekenhuis het oppakt zoals ze het zou moeten oppakken, dan is het goed dat de Inspectie daar dus ook verscherpt toezicht tegenover stelt."

ANESTHESIOLOGEN

Bronnen binnen het ziekenhuis bevestigen ook aan Zembla dat een aantal anesthesiologen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht, naar de vertrouwenspersoon is gestapt om zich te beklagen over patiëntonveilige situaties.

Interview met Zembla-journalist op Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.