Miljoenenfraude met pillen bij apothekers

UTRECHT - De Inspectie SZW is een miljoenenfraude met medicijnen op het spoor. Maandag en dinsdag zijn in tien panden in het zuiden en midden van het land doorzoekingen gedaan wegens declaratiefraude door een apothekersorganisatie.
Het vermoeden is dat deze apothekersorganisatie dure (geheel vergoede) medicijnen bij de zorgverzekeraars in rekening bracht, terwijl aan de patiënten goedkope (niet geheel vergoede) medicijnen werden verstrekt. De vermoedelijke fraude loopt in de miljoenen, meldt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie woensdag. Bij de apothekersorganisatie zijn tientallen apotheken aangesloten.
Deze apothekersorganisatie, het bedrijf dat de administratie en facturatie van de medicijnen verzorgt en de twee bestuurders van die bedrijven worden als verdachten beschouwd. Zij worden verdacht van
valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Bij de doorzoekingen is onder meer administratie in beslag genomen.Verder is beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed van de
apothekersorganisatie.
Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat individuele apothekers of apotheken op de hoogte waren van de fraude. Die is vermoedelijk op het hoofdkantoor van de organisatie gepleegd. De zaak kwam eind vorig jaar aan het rollen. Een zorgverzekeraar deed toen aangifte van declaratiefraude bij de Inspectie SZW.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.