"Uiterwaarden Nederrijn en Lek lopen onder"

PROVINCIE UTRECHT - Door de hevige regenval in Duitsland in de afgelopen dagen lopen de uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek onder water. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. De hoge waterstand is bijzonder in deze tijd van het jaar.
Donderdagochtend overschrijdt de stand van de Rijn bij Lobith de 12 meter boven NAP. Bij die hoogte overstromen laaggelegen uiterwaarden. Rijkswaterstaat denkt dat de waterstand bij Lobith vrijdag het hoogste punt van 12.50 meter boven NAP bereikt. Dat is nog niet zo hoog als in de lente van 2013, toen het water ruim een meter hoger kwam.
In deze tijd worden de uiterwaarden vaak gebruikt voor landbouw, veeteelt, campings en festivals. Rijkswaterstaat heeft deze gebruikers ingelicht over het komende hoogwater. Ook waterschappen zijn op de hoogte. Tegen RTV Utrecht zegt een landbeheerder en een restaurantuitbater dat ze zich geen enkele zorgen maken.
Om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten worden de stuwen in de Nederrijn en de Lek bij Hagestein en Amerongen geopend, zegt Rijkswaterstaat.
In het weekend zal de waterstand weer dalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.