RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onbevoegde ambtenaren Amersfoort konden bij vertrouwelijke data

AMERSFOORT -

Vertrouwelijke gegevens van Amersfoorters konden eind vorig jaar door onbevoegde gemeenteambtenaren worden bekeken. Dat was mogelijk tijdens de invoering van nieuwe software, schrijft het college van B en W op vragen van de SP.

Amersfoort is bezig met het invoeren van een groot ict-systeem waar uiteindelijk alle gemeenteambtenaren hun documenten in moeten opslaan. Sommige afdelingen gebruiken de software al, maar bij Loket Werk Inkomen en Zorg (Loket WIZ) mislukte de invoering. Daardoor moest de afdeling eind december terug naar de oude software.

In het nieuwe systeem waren al veel gegevens van het WIZ ingevoerd. Terwijl ambtenaren die documenten terughaalden naar het oude systeem, konden hun collega's van het Klant Contact Centrum bij alle gegevens. Dat had niet gemoeten, zegt het college.

De situatie duurde niet lang, zegt de gemeente. Zodra alle documenten weer in het oude systeem zaten, zijn de vertrouwelijke gegevens in het nieuwe systeem verwijderd en was de privacy weer gewaarborgd.


PRIVACYWET

Het college van B en W erkent dat de Wet Bescherming Persoonsgegevens is overtreden. Het melden van de privacyschending was toen nog niet verplicht. Ook heeft de gemeente geen aanwijzingen dat de onbevoegde ambtenaren de vertrouwelijke gegevens ook echt hebben bekeken, schrijft het college.

Uit de antwoorden van de vragen van de SP blijkt dat het falende nieuwe systeem tot veel onrust heeft gezorgd bij de ambtenaren. Om de problemen op te lossen is zeker twee ton extra nodig, zegt de gemeente.


E-MAIL

In Amersfoort was veel ophef over een ander datalek. Een ambtenaar stuurde per ongeluk persoonlijke gegevens van 1900 Amersfoorters naar een e-mailadres. De blunder werd tien weken geheim gehouden en kwam pas boven water nadat de ontvanger de Autoriteit Persoonsgegevens had ingeschakeld.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -