Oproep Utrechtse Heuvelrug: Gebruik het Jeugdsportfonds

UTRECHTSE HEUVELRUG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug roept inwoners, scholen en sportverenigingen op om gebruik te maken van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. De gemeente krijgt daarbij hulp van de voorzitter van het Jeugdsportfonds, journalist en tv-presentator Kees Jansma.
Deze fondsen zijn bedoeld voor kinderen uit gezinnen die rond de armoedegrens leven. Ouders hebben dan geen geld om hun kinderen te laten sporten. Door een beroep te doen op de fondsen, kunnen ze hun kind wel inschrijven bij een sport- of muziekvereniging.

WAL EN SCHIP

In de provincie Utrecht investeren op dit moment vijftien van de zesentwintig gemeenten in het Jeugdsportfonds. Utrechtse Heuvelrug is er daar één van. "Wij vinden het belangrijk dat alle inwoners deelnemen aan de samenleving", zegt burgemeester Frits Naafs. "Als deze initiatieven er niet waren geweest, vallen sommige kinderen tussen wal en schip."
Het afgelopen jaar zijn in Utrechtse Heuvelrug 134 aanvragen bij het Jeugdsportfonds gehonoreerd. Bij het Jeugdcultuurfonds, waar inwoners kunnen aankloppen voor bijvoorbeeld muziekles, staat de teller op 25.
In totaal trekt de gemeente 25.000 euro per jaar uit voor het Jeugdsportfonds. Ieder kind dat in aanmerking komt, heeft recht op 250 euro per jaar. Hier kunnen bijvoorbeeld ook voetbalschoenen van worden betaald. Zo'n 11.000 euro gaat naar het cultuurfonds. Per kind wordt dan 400 euro gereserveerd.
Ouders kunnen zelf een aanvraag indienen bij de fondsen. Ook scholen, sportverenigingen en de huisarts kunnen een rol spelen bij de aanvraag.

ASIELZOEKERS

De initiatieven zijn ook bedoeld voor de asielzoekers in de gemeente. Wethouder Hans Nijhof van de Utrechtse Heuvelrug hoopt dat ook bewoners van de asielzoekerscentra in Overberg en Leersum zich zullen melden.
"Wat mij betreft maken we extra geld vrij om ook voor deze mensen sportkansen te creëren", zegt Nijhof. "Het lijkt mij verstandig, maar ik moet daarvoor de steun van de gemeenteraad hebben. Maar volgens mij zijn dat allemaal verstandige mensen."

JANSMA

Journalist en tv-presentator Kees Jansma is voorzitter van het Jeugdsportfonds. Op uitnodiging van burgemeester Naafs was hij woensdagochtend in het Cultuurhuis in Doorn om over het fonds te spreken.
Jansma: "Eén op de negen kinderen groeit op onder de armoedegrens. Dat betekent dat ze niet kunnen sporten of naar pianoles kunnen. Landelijk helpen wij 45.000 kinderen per jaar. Dat moeten er veel meer worden."
In heel Nederland zijn 211 gemeenten aangesloten bij het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.