Opbrengst Alpe d'HuZes: 11 miljoen euro

© Frank van Engelen, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Veel Utrechters hebben donderdag in de stromende regen de 'Nederlandse' berg Alpe d'Huez beklommen voor het goede doel. Met de actie Alpe d'Huzes is 11 miljoen euro ingezameld voor de strijd tegen kanker. Dat kan nog hoger worden. In oktober volgt het definitieve bedrag.
Het was een sportieve actie, maar ook emotioneel, zegt verslaggever Rick van Manen. Hij beklimt de berg al jaren en ziet dat veel mensen hun emoties de vrije loop laten. "Het gaat over mensen die aan kanker zijn overleden. Daar zitten ook kinderen van zes jaar oud tussen. Dat komt wel binnen hoor."
Van Manen zegt dat de sfeer ondanks de regen en het slechte weer 'hartverwarmend' en 'fenomenaal' was. Zo interviewde hij een man op een tandem die met zijn dochtertje voorop naar boven reed. Zij had leukemie gehad en nu reden ze samen naar boven. "Dat is echt heel mooi."

INDRUK

De Utrechtse politiek fietste ook mee en was onder de indruk. "Ik zag heel veel mensen die een verhaal met zich meedroegen", zegt wethouder Everhardt. "Overal in elke bocht zie je kaartjes. Vaders en moeders die geëerd worden. Mensen met foto's op hun rug. Echt heel erg indrukwekkend."
De opbrengst van de beklimming met de fiets of te voet levert geld op voor KWF Kankerbestrijding. Tot nu toe droeg de actie voor 129 miljoen euro bij aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker.

Zweet en tranen op Alpe d'HuZes

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.