Kamer akkoord met verkoop Munt

UTRECHT - De Tweede Kamer is akkoord met de verkoop van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Het bedrijf zit in de financiële problemen door de teruglopende vraag naar munten en een geflopte order uit Chili.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën besloot twee maanden geleden vanwege de geldproblemen om het bedrijf te verkopen. Hij krijgt donderdag steun van onder meer PvdA en VVD.
Wiebes is niet bang voor vervalsingen als het muntbedrijf door een commerciële onderneming wordt overgenomen. Als het muntgeld elders worden geslagen, kan De Nederlandsche Bank daar net als bij papiergeld toezicht op houden, zegt hij. Bovendien zijn er strenge wetten voor het drukken van munten.

HERDENKINGSMUNTEN

Ook na de verkoop kan de munt Nederlandse herdenkingsmunten blijven slaan. Het maken van de gelegenheidsmunten moet dan in een contract met de nieuwe eigenaar worden opgenomen, zei Wiebes. Hij vindt de herdenkingsmunten symbolisch belangrijk.
"Ik heb gezien hoeveel mensen plezier beleven aan een eerste muntslag, tot en met de koning aan toe. Allerlei belangrijke mensen vinden het ook heel leuk af en toe op een feestelijke manier een eerste munt te slaan", aldus de staatssecretaris.

MUNTGEBOUW

Het historische muntgebouw bij het Merwedekanaal in Utrecht is in handen van De Koninklijke Munt. Het is onduidelijk wat met dit toonaangevende pand uit 1911 gaat gebeuren. Het deel dat niet wordt gebruikt door het muntbedrijf wordt op dit moment verhuurd voor zakelijke evenementen.
Tot enkele jaren geleden huisde in het gebouw ook het Geldmuseum. Daar is de stekker uitgetrokken toen de subsidie stopte. De collecties zijn inmiddels verhuisd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.