18 maanden cel geëist in Utrechtse zedenzaak

© Lex van Lieshout, ANP
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie wil dat Cornelis H. 18 maanden de cel in gaat voor de verkrachting van een vrouw in Utrecht in 1998, een zaak waarin het OM flinke fouten maakte. Een tweede beschuldiging van een andere verkrachting op een later tijdstip werd uit de tenlastelegging geschrapt, ondanks het feit dat H. in die zaak een bekentenis had afgelegd.
De verkrachting waar Cornelis H. uit Maartensdijk nu voor wordt vervolgd, is die van slachtoffer José. In die zaak blunderde het OM meerdere keren. José werd in 1998 bij haar huis en een nabijgelegen parkje in de Utrechtse binnenstad door een man bedreigd en langdurig seksueel misbruikt. De vrouw deed daarna aangifte, maar de politie kon de dader niet opsporen omdat er geen getuigen waren en geen DNA-match bestond.
In 2009 was die match er opeens wél. H. was toen bij de politie in beeld gekomen na een poging tot zware mishandeling. Toen hij werd verhoord naar aanleiding van de DNA-match ontkende hij de verkrachting van José in 1998. Hij kwam echter wel met een opmerkelijke bekentenis. H. vertelde over een andere verkrachting die hij zou hebben gepleegd achter een auto in de buurt van de Amsterdamsestraatweg. Hij wist niet meer wanneer dat was gebeurd.
In de aanloop naar de rechtszaak van vandaag werd H. dan ook beschuldigd van twee zaken: de verkrachting van José in 1998 en de tweede verkrachting in de buurt van de Amsterdamsestraatweg. Die laatste zaak is dus uit de tenlastelegging geschrapt omdat er geen aangifte is gedaan.

FOUTEN OM

Het Openbaar Ministerie heeft in de zaak rond de verkrachting van José fouten gemaakt, en bood daar ook in de rechtszaal vandaag weer excuses voor aan. Wel benadrukte de officier van justitie dat het hier niet ging om een tweede Utrechtse serieverkrachter. 'Er zijn verder geen DNA-sporen van de verdachte gevonden,' aldus de officier van justitie, en ook zou de manier waarop José is overvallen niet overeen komen met andere aangiftes van verkrachting.
Toen in 2010 Cornelis H. via DNA gelinkt kon worden aan de verkrachting van José in 1998, vergat het OM om het slachtoffer hiervan op de hoogte te stellen. Dat had wel gemoeten.
Ook werd José niet verteld dat het OM besloot H. uiteindelijk niet te vervolgen. Het OM dacht dat het niet mogelijk zou zijn om verkrachting te bewijzen, mede omdat het slachtoffer zich niet genoeg zou hebben verweerd. Vandaag bleek dat het OM van die mening is teruggekomen.

GEDRAG

Het Openbaar Ministerie vertelde vrijdag wat meer over het gedrag van José tijdens de verkrachting. Daarin nam het slachtoffer volgens de officier van justitie 'het initiatief' over. Dit was echter 'puur overlevingsstrategie' zodat de verkrachter rustiger zou worden.
Op een gegeven moment zei José daarom ook tegen de man die haar aanviel: "Het is altijd mijn droom geweest verkracht te worden." Die aanpak mocht echter niet baten: op een gegeven moment werd H. toch weer boos.
De officier was vandaag dan ook duidelijk in het oordeel over wat er volgens het OM is gebeurd op die nacht van 2 op 3 maart 1998: hier is volgens justitie sprake geweest van verkrachting, geen vrijwillige seks.
De advocaat van de verdachte is het daar niet mee eens: er zou geen sprake van dwang zijn geweest. Daarom wil de advocaat dat H. wordt vrijgesproken.

Verslaggever Mark van der Wel over eis
U Vandaag over Utrechtse zedenzaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.