Expo van door Mondriaan geïnspireerde Liu Ye

© Ellywa, Wikpedia
AMERSFOORT - De Chinese kunstenaar Liu Ye krijgt in het Mondriaanhuis in Amersfoort zijn eerste solotentoonstelling in Nederland. Met medewerking van verzamelaars uit de hele wereld is vanaf vrijdag een selectie uit zijn oeuvre te zien.
De tentoonstelling Mondriaan en Liu Ye toont de bewondering van de Chinese kunstenaar voor Piet Mondriaan. Liu Ye (1964) behoort tot de generatie Chinese kunstenaars die in de jaren negentig naar Europa kwam.
Hij studeerde in Peking, waar hij al gefascineerd raakte door het abstracte werk van Mondriaan. In Europa ging hij zich steeds meer verdiepen in Mondriaan en in De Stijl, de kunstbeweging waarbij behalve Mondriaan ook onder meer Bart van der Leck en Gerrit Rietveld zich aansloten.
Volgens Liu Ye neigen de Chinese landschapsschilderijen die voortkomen uit de eeuwenoude dynastieën weliswaar naar het abstracte, maar zal de Chinese kunst nooit volledig abstract worden. De kunstenaar neemt volgens eigen zeggen het beste van beide werelden en combineert die in zijn werk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.