RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Code geel, oranje of rood: waarom en wanneer?

DE BILT/UTRECHT -

Code geel, code oranje, code rood: de afgelopen periode was er elke dag wel een weerwaarschuwing. Wat betekenen de codes precies en wanneer worden ze ingezet?

Weerdeskundigen over de hele wereld gebruiken de kleuren om aan te geven dat je moet oppassen. In Nederland geeft het KNMI de officiŽle waarschuwingen af. Het weerinstituut in De Bilt bepaalt welke code wordt gegeven op basis van zogenoemde drempelwaarden. Sinds 27 mei was er vrijwel elke dag een weeralarm.


PER PROVINCIE

In veel gevallen zijn gevaarlijke weersituaties lokaal, zoals extreme neerslag, onweersbuien of gladheid. Het kan dus zijn dat voor de ene provincie code oranje geldt terwijl in een andere provincie niets aan de hand is.


KRITIEK

Op onder meer social media doen mensen steeds vaker hun beklag over de waarschuwingen. Regelmatig blijkt code geel in de praktijk een buitje. En dat klopt ook wel, want code geel betekent dat het weer gevaarlijk kŠn worden in een aangewezen regio.

Wat betekenen alle kleuren precies en wanneer moet je opletten?


GROEN

Bij code groen is er geen bijzonder weer waarbij kans is op gevaarlijke weersituaties.


GEEL

Wees alert betekent dit. Al is er bij een gele code is er nog niet heel veel aan de hand. Wel kan er mogelijk gevaarlijk weer ontstaan en dat betekent dat je moet uitkijken met buitenactiviteiten als zeilen.

Code geel wordt afgegeven als er 60 procent kans of meer is dat er gevaarlijk weer is. Het kan dus ook zomaar zijn dat er achteraf helemaal niets aan de hand blijkt te zijn. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.


ORANJE

Oranje staat voor: wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.


ROOD

Dit is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -