"Meerdere mensen hebben info over dood jonkvrouw"

WOERDEN - De politie gaat ervan uit dat meerdere mensen weten hoe jonkvrouw Ruud de Ranitz uit Woerden anno 1991 aan haar einde is gekomen. Ze is vermoord en de zaak is nog altijd onopgelost.
Het onderzoek naar haar dood is heropend omdat de politie nieuwe informatie heeft gekregen. Dinsdagavond besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de oude zaak.
De politie vraagt zich hardop af of iemand 25 jaar na de moord zijn of haar "hart wil luchten" die destijds niets durfde te zeggen uit angst of loyaliteit. De Ranitz is vermoedelijk om het leven gebracht tijdens een uit de hand gelopen inbraak.

INBREKERS

In haar woning aan de Zaan in Woerden was al vier keer ingebroken. Het ging steeds om dezelfde dieven die binnendrongen via het balkon, denkt de politie. De Ranitz hield rekening met de dieven en probeerde hen af te wimpelen door kleine geldbedragen in het zicht te leggen. Ze hoopte dat de inbrekers daar genoegen mee zouden nemen en niet verder zouden zoeken.
De Ranitz had mogelijk kostbare religieuze kunst in bezit die eventueel door de dieven is gestolen. Het zou gaan om zogenoemde Russische iconen. De politie is nu op zoek naar iemand die weet waar de mogelijk gestolen kunst is.
Het lijkt erop dat De Ranitz door haar moordenaar(s) is verrast in haar bed. Ze verzette zich hevig, maar werd op haar achterhoofd geslagen met een zwaar voorwerp. Toen ze werd gevonden lag ze gewikkeld in een dekbed en met een kussen over haar hoofd. Om haar hals zat een wit nylon koord.
De Woerdense moordzaak krijgt woensdagmiddag ook tv-aandacht via het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld op RTV Utrecht. Mensen die met de gouden tip komen, kunnen een beloning van 10.000 euro tegemoet zien.

Oud-raadslid schreef een blog Wim van Geelen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.