Amersfoortse raad wil leren van financiële problemen

AMERSFOORT - De gemeenteraad van Amersfoort wil leren van de periode dat de stad onder financieel toezicht van de provincie werd gezet. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een raadsvergadering.
Raadsleden mochten vragen stellen over het vorige verschenen onderzoek waarin gekeken is hoe de gemeente in 2014 in financiële problemen kwam.

NIEMAND SCHULD

Een van de onderzoekers van bureau KplusV gaf aan dat de problemen vooral te wijten zijn aan de communicatie tussen provincie en de gemeente. "Als iedereen een beetje schuld heeft, dan heeft niemand schuld", aldus onderzoeker Henry Potman.
Tijdens de vragenronde werd duidelijk dat gemeenteraad wil weten hoe hiervan geleerd kan worden. "Als je bepaalde cijfers krijgt, ga je er vanuit dat die kloppen", merkte CDA-raadslid Ben van Koningsveld op. Hij vroeg zich af hoe de gemeenteraad beter op de hoogte had kunnen zijn.
De ambtenaren in Amersfoort gingen er volgens het onderzoek te veel vanuit dat de provincie de begroting goed zou keuren. De provincie gaf op haar beurt geen signalen af dat dit niet het geval was. Zowel verantwoordelijk wethouder Buijtelaar als gedeputeerde Van Lunteren had de raad meer informatie moeten geven, maar dat gebeurde niet.

MOTIE VAN WANTROUWEN

Voor de begeleiding van het onderzoek werd een commissie aangesteld onder leiding van GroenLinks-raadslid Frans Prins. Hij vindt dat de raad beter haar best had moeten doen om de juiste informatie te krijgen. "Eigenlijk moet ook politiek over financiën worden gesproken. De onderzoekers zijn van mening dat dit te weinig is gebeurd in Amersfoort."
Volgende week wordt verder inhoudelijk gedebateerd over het onderzoek. Dan wordt ook de schuldvraag besproken. Of dit politieke consequenties heeft voor wethouder Buijtelaar is nog onduidelijk. Oppositiepartij Amersfoort2014 heeft inmiddels een motie van wantrouwen klaar liggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.