"Schaf de verhuurderheffing af"

PROVINCIE UTRECHT - De verhuurderheffing moet worden afgeschaft. Dat vinden zowel de corporaties, gemeenten als huurders. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat door de omstreden heffing minder sociale woningen beschikbaar zijn.
Sinds 2013 betalen eigenaren van sociale huurwoningen (vooral corporaties) de verhuurderheffing. De heffing bracht volgens het onderzoek in 2014 1,2 miljard op en dat wordt 1,7 miljard in 2017. Met het geld lost het kabinet de nationale schuld af.
Brancheorganisatie Aedes, de Woonbond in Amersfoort en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zeggen dat het geld juist nodig is voor meer sociale huurwoningen. Ook moeten huren betaalbaar blijven.

GEDAALD

Het aantal goedkope corporatiewoningen is sinds 2010 met een derde gedaald. Corporaties willen hier graag mee aan de slag, zegt Aedes, maar iedere euro die corporaties afdragen, gaat ten koste van het bouwen van nieuwe woningen.
Ook is voordeliger om huren zo te verhogen dat woningen niet meer onder de heffing vallen, om sociale huurwoningen te verkopen aan bewoners en om vrijesectorwoningen te bouwen. Die worden immers niet belast.
De Groningse onderzoekers concluderen dat het beter is de heffing uit te breiden naar alle woningen, dus ook niet-sociale huurwoningen en koopwoningen. Dat wordt dan een nieuwe belasting die door gemeenten kan worden geheven als onderdeel van de OZB.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.