Poep- en plasfabriek in Amersfoort

AMERSFOORT - In Amersfoort wordt volgende week een poep- en plasfabriek geopend. Waterschap Vallei en Veluwe gaat van menselijke afvalstoffen kunstmest maken.
Nu duurt dat proces nog een hele tijd, maar in Amersfoort is het de bedoeling dat het een stuk sneller gaat. In de fabriek wordt fosfaat verkregen. Daaruit wordt dan weer kunstmest gemaakt voor land- en tuinbouw.
In de toekomst wil het waterschap nog meer afvalstoffen uit water halen, zoals cellulose (grondstof voor de kartonindustrie) en alginaat (een bindmiddel voor de verfindustrie)

TOILET

Dijkgraaf Tanja Klip benadrukt nogmaals dat het erg onhandig is als mensen thuis andere spullen door de wc spoelen, zoals frituurvet, plastic, medicijnen of pannen soep. "Hoe meer rommel in het riool terecht komt, hoe duurder het voor ons wordt om eruit te halen", zegt dijkgraaf Tanja Klip.
De fabriek wordt 17 juni geopend. Een dag later, zaterdag 18 juni, is een open dag bij de rioolwaterzuivering. Die staat aan de Neonweg op het Amersfoortse bedrijventerrein de Isselt.

Dijkgraaf Tanja Klip op Radio M Utrecht over de bijzondere fabriek
Poep- en plasfabriek in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.