"Minder rokers levert staat geld op"

PROVINCIE UTRECHT - Als minder mensen zouden roken, houdt de Nederlandse overheid wel degelijk geld over. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer het Trimbos-instituut in Utrecht, de Universiteit Maastricht en het RIVM in Bilthoven. Uit een eerder onderzoek van het RIVM bleek juist dat rokers uiteindelijk goedkoper waren voor de staat.
De studie is gedaan in opdracht van KWF Kankerbestrijding, die het eerdere onderzoek niet vertrouwde. De organisatie liet daarom onderzoeken wat de financiële gevolgen zijn als er meer geïnvesteerd wordt in anti-rook-campagnes.

ZIEKTEN

Volgens de onderzoekers zijn veel dure ziekten te relateren aan roken. "Als de Nederlandse overheid tot 2050 blijft investeren in tabaksontmoediging, levert dat de samenleving elk jaar 1,7 miljard op", zegt Fleur van Bladeren in het
.
Eerder werd juist gedacht dat rokers goedkoper zijn voor de overheid, omdat die gemiddeld op jongere leeftijd overlijden en dus minder lang pensioen krijgen. Maar dat klopt volgens KWF Kankerbestrijding dus niet.

DUURDER

KWF Kankerbestrijding wil dat het kabinet snel maatregelen neemt. De organisatie denkt aan een nieuwe campagne, meer hulp bij stoppen met roken en het duurder maken van sigaretten.
Volgens KWF Kankerbestrijding rookt op dit moment zo'n een op de vijf Nederlanders en neemt dat aantal nauwelijks af als het kabinet geen stappen neemt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.