RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Einde prostitutie Hardebollenstraat definitief

UTRECHT -

De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdagmiddag ingestemd met de aankoop van voormalige sekspanden in de Hardebollenstraat. Een terugkeer van de prostituees is daarmee definitief van de baan.

Alleen PvdA en GroenLinks waren tegen. Het college kreeg nog wel de opdracht mee om de panden zo snel mogelijk weer te verkopen na overleg met de buurtbewoners over de bestemming. Het verwachte verlies is dan ruim twee miljoen euro.

Vorige maand maakte burgemeester Jan van Zanen bekend dat de gemeente de negen panden met in totaal zeventien werkruimtes voor 5,8 miljoen euro wil opkopen. Met het plan zette het stadsbestuur Freya, het seksbedrijf van ex-prostituee Caja van Tolie, buitenspel. Freya vroeg al jaren om een exploitatievergunning voor de Hardebollenstraat.


FELICITATIE

Omwonenden hebben zich steeds fel verzet tegen de terugkeer van prostituees. Van Tolie stapte donderdag na afloop van de stemming op hen af om ze te feliciteren.


ONDERZOEK

Raadsleden hadden vorige maand nog veel vragen over de aankoop. Er werd daarom besloten een second opinion uit te voeren. Het onderzoek van juridisch kantoor Loyens & Loeff werd begeleid door de raadsleden Steven de Vries, Selma Bas, Marleen Haage, Dimitri Gilissen en Jeffrey Koppelaar.

Deze week werd de conclusie bekend: er zijn volgens de onderzoekers geen redenen om aan te nemen dat de gemeente bij de verwerving van de panden misbruik heeft gemaakt van haar recht of onrechtmatig heeft gehandeld tegen eigenaren of de vergunningaanvrager.


BOTSING

De coalitiegenoten D66 en GroenLinks hadden donderdagmiddag nog een stevige clash over de second opinion omdat de aankoop uiteindelijk gewoon in orde bleek. Het wordt gezien als een motie van wantrouwen.

GroenLinks stemde uiteindelijk tegen. De partij vroeg tevergeefs om een toezegging dat bij aankoop het bestemmingsplan van de Hardebollenstraat niet wordt gewijzigd, zolang het Nieuwe Zandpad nog niet open is. "Helaas kregen wij de toezegging niet, anders hadden we kunnen instemmen", aldus raadslid Steven de Vries. "Als het aan GroenLinks ligt, keert raamprostitutie op de Hardebollenstraat terug, mocht het Nieuwe Zandpad onverhoopt mislukken of ernstige vertraging oplopen."

De gemeente Utrecht sloot de panden in de Hardebollenstraat en aan het Zandpad twee jaar geleden geleden omdat er onder meer mensenhandel zou plaatsvinden. Er wordt nu gewerkt aan andere prostitutielocatie: het Nieuwe Zandpad.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -