Utrechtse serieverkrachter eist nieuw proces

De verdachte Gerard T.
De verdachte Gerard T. © RTV Utrecht
UTRECHT - De 'Utrechtse serieverkrachter' Gerard T. wil dat zijn zaak over wordt gedaan. Zijn advocaat Maarten Krikke zegt dat de verdachte geen eerlijk proces heeft gehad. Vrijdag is het hoger beroep tegen T. in Arnhem gestart.
T. werd op 12 februari door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot zestien jaar cel voor drie verkrachtingen in 1995 en één in 2001. Dat is de maximale straf die kon worden opgelegd. Zijn advocaat zegt dat veel mis is gegaan tijdens de zaak. Daarom zou de uitspraak nietig moeten worden verklaard of het OM niet-ontvankelijk moeten worden verklaard.

DNA

Krikke zei tegen de hoger beroeprechter dat het onterecht is dat hij geen eigen onderzoek mocht doen van de rechtbank. Hij wil onder meer weten hoe politie en justitie aan het DNA van T. zijn gekomen en of dat wel rechtmatig is gebeurd. De politie kreeg T. in het vizier na de diefstal van een lokfiets en Krikke denkt dat die met opzet bij het huis van de Nieuwegeiner is geplaatst. Dat ontkent advocaat-generaal Van Leent.
Ook is levend sperma aangetroffen bij een slachtoffer in 2002, maar toen was de 53-jarige Nieuwegeiner al gesteriliseerd, aldus Krikke. Verder zegt de advocaat dat door de term serieverkrachter te gebruiken T. al bij voorbaat door de media is veroordeeld. Van Leent zegt dat die term door het OM nooit zo is gebruikt.

GETUIGEN

De advocaat wil verder alle certificaten en diploma's van de rechercheurs inzien en wil officier Van Leent oproepen als getuige. Krikke zegt dat verklaringen van slachtoffers ontbreken in het dossier. Opmerkelijk is dat Van Leent nu de zaak in hoger beroep zelf behandelt als advocaat-generaal. Hij verwijt Krikke in complotten te denken en weigert op te stappen.
Krikke zegt dat er meerdere serieverkrachters in de regio kunnen rondlopen. Dat is onvoldoende meegenomen in het onderzoek, aldus de advocaat. Hij wil daarom alle zedenaangiften in de regio van de afgelopen vijftien jaar inzien.
Het Openbaar Ministerie denkt dat T. meer vrouwen heeft verkracht, maar daarvoor ontbreekt voldoende bewijs. Daarom is bij de rechtszaak alleen ingezet op vier zaken. Volgens Krikke is het goed mogelijk dat iemand anders de verkrachtingen heeft gepleegd.

REGIEZITTING

De zaak wordt gevolgd door verslaggever Mark van der Wel. Hij
vanuit de rechtszaal in Arnhem. Het ging vrijdag om een zogeheten regiezitting waarin het OM, de rechter en de advocaat van T. afspraken maken over het verloop van de zaak.
Het is ook niet te verwachten dat T. iets gaat zeggen tijdens het hoger beroep. Vrijdag was hij niet bij de regiezitting. Tijdens de rechtszaak in Utrecht zweeg T., ondanks dat de rechter herhaaldelijk vroeg om een verklaring. Justitie heeft alle slachtoffers op de hoogte gesteld van de rechtsgang in Arnhem.
De regiezitting is nog niet afgerond en gaat op 22 juni verder. De inhoudelijke zaak start vermoedelijk op 26 september.

Verslaggever Mark van der Wel over het hoger beroep
Verslaggever Mark van der Wel in UVandaag over de zaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.