Utrechtse politiek tevreden over Voorjaarsnota

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is over het algemeen tevreden met de keuzes die het college van B en W heeft gemaakt in de Voorjaarsnota. Dat bleek donderdagavond tijdens de Algemene Beschouwingen, de eerste vergadering over de nota waarin het geld voor het komende jaar wordt verdeeld.
Voor het eerst sinds jaren had Utrecht 90 miljoen extra te verdelen. Volgens Klaas Verschuure van D66 betekende dat dan ook een minder scherp debat. Tijdens de Algemene Beschouwingen is vooral gepraat over de visie van het college en hij is daar erg blij mee.
Ook coalitiepartij VVD zegt dat de stad op koers ligt. Wel vindt de fractie dat het college veel meer moet doen aan veiligheid. Verder wil de fractie dat er meer dwang komt voor langdurig werklozen om een baan te zoeken. Dat schoot coalitiegenoot GroenLinks in het verkeerde keelschat.
Fractievoorzitter Heleen de Boer zegt dat er in het coalitie-akkoord is afgesproken om deze groep met rust te laten. VVD'er Dimitri Gilissen pareerde dat het nu wel lang genoeg heeft geduurd. Volgens hem is er werk zat en moeten deze mensen snel aan de slag.

FEEST

De Boer noemt deze voorjaarsnota een feest. Maar ziet wel een tweedeling in de stad ontstaan. B en W moet daarom snel een visie ontwikkelen over ongelijkheid in de stad, vindt GroenLinks.
De coalitiepartij krijgt daarin steun van oppositiepartij PvdA. Ook die fractie wil weten wat B en W gaat doen aan het verschil tussen arm en rijk in de stad. Vooral in de woningbouw is dat te zien, aldus de PvdA.
Coalitiegenoot SP wil vooral meer aandacht voor de zorg. Daar zou meer geld naartoe moeten.

UTRECHTERS

Het CDA vindt het raar dat de stad veel inzet op stadspromotie en festivals. De partij ziet liever dat meer geld gaat naar Utrechters, zoals gezinnen, en kleine ondernemers. Ook zouden sportverenigingen wel wat meer toebedeeld mogen krijgen.
De partijen gaan de komende weken over de details praten in commissievergaderingen. Daarna volgt op 30 juni een slotdebat. Traditioneel proberen de partijen dan via moties alsnog geld te krijgen voor hun aandachtspunten.

D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure tevreden over eerste debat voorjaarsnota

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.