Kamervragen over gevangen Laura in Qatar

UTRECHT - De Groep Bontes/Van Klaveren gaat Kamervragen stellen aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken over de Utrechtse Laura die vastzit in Qatar. Ze werd gearresteerd toen ze bij de lokale politie aangifte deed wegens verkrachting.
"Hoe is het mogelijk dat deze vrouw nog steeds vast zit en wat heeft u sinds maart gedaan om haar terug te halen naar Nederland", vraagt de tweemansfractie uit de Tweede Kamer. Verder willen ze dat de ambassadeur van Qatar uit functie wordt gezet.
Ook D66 maakt zich zorgen over de zaak. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma twittert: "Wil Koenders dinsdag in vragenuur om opheldering vragen over verkrachte Nederlandse vrouw in Qatar."

VERKRACHTING

Laura (22)
zijn verkracht na een avondje stappen in de Qatarese hoofdstad Doha. Ze vermoedt dat iemand haar heeft gedrogeerd, want ze werd de volgende dag wakker in een vreemd appartement.
Toen ze naar de politie ging om haar verhaal te vertellen, werd ze tot haar verrassing in de boeien geslagen. In Qatar is buitenechtelijke seks strafbaar, de maximale celstraf is drie jaar.
Volgens haar Utrechtse advocaat Brian Lokollo was Laura op vakantie in Qatar met een vriendin. Het zou de eerste keer zijn dat ze zonder ouders op reis is gegaan.

VERDEDIGING

Lokollo zegt dat Laura slecht is behandeld. Zo had ze de eerste maanden geen advocaat en wordt tijdens zittingen enkel Arabisch gesproken.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Laura al vanaf het begin van haar detentie wordt bijgestaan. "De ambassade heeft nauw contact met haar en de autoriteiten."
Maandag wordt de zaak verder behandeld in Qatar. De Nederlandse ambassade zal hierbij aanwezig zijn. Op sociale media komen zaterdag veel steunbetuigingen binnen voor Laura onder de hashtag #freelaura.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.