"Drugsgebruik Oudewater gevaar volksgezondheid"

OUDEWATER - In Oudewater is amfetamine (speed) erg populair. Dat blijkt uit een onderzoek van het rioolwater in Oudewater en zeven omliggende gemeenten. Speed wordt het meest geslikt en gesnoven in Oudewater, zelfs drie keer zo veel als in Utrecht. Het stadsbestuur zegt dat het drugsgebruik een bedreiging is voor de volksgezondheid.
Ook mdma (xtc), cocaïne en cannabis worden in Oudewater gemiddeld meer gebruikt dan in omliggende gemeenten, blijkt uit het onderzoek.
Wethouder Ad de Regt is erg geschrokken van de onderzoeksresultaten. "Dit vind ik heel erg zorgelijk. Samen met inwoners en professionals moeten we aan de slag om deze mate van gebruik terug te dringen", zegt hij. "Het gebruik in Oudewater is veel te hoog en een reële bedreiging voor de gezondheid van Oudewaternaren."
Volgens De Regt is het praten over drugsgebruik taboe in zijn stad en dat wil hij doorbreken. "Dat kan niet zonder professionele ondersteuners, opvoeders, betrokken inwoners en gebruikers", zegt De Regt.
KWR Watercycle Research Institute testte het rioolwater in een deel van de provincie op verdovende middelen. Vooral in het weekend werd drugs in het water aangetroffen. De onderzoekers vonden stoffen die wijzen op het gebruik van amfetamine (speed), mdma (xtc), cocaïne en cannabis. Methamfetamine (crystal meth) werd niet gevonden.
Overigens is Oudewater niet de stad met het meeste speed-gebruik. Zo wordt in Eindhoven ruim twee keer zoveel amfetamine gebruikt en ook inwoners van Enkhuizen weten raad met de drug. Mdma (xtc) wordt veel meer gebruikt in Amsterdam dan in Oudewater, maar het stadje gebruikt wel twee keer meer dan in Nijkerk.

Tips van Moedige Moeder om drugsgebruik tegen te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.