Gewelddadige treinreiziger vaak veelpleger

UTRECHT - Geweldplegers in de trein en op het spoor zijn vaak bekend bij de politie. Gemiddeld staan zij zestien keer geregistreerd voor eerder gepleegde feiten. Dat blijkt uit onderzoek naar het daderprofiel dat het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft laten doen op verzoek van de Tweede Kamer.
De onderzoekers hebben zich in eerste instantie gericht op agressie in de trein. Ze hebben daarvoor NS-gegevens uit 2014 geanalyseerd. Daarnaast hebben ze bij de politie en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) aangiftes en boetes uit dat jaar tegen het licht gehouden, om in kaart te brengen wat de kenmerken zijn van de agressie-incidenten tegen NS-personeel en welke typen daders hierbij betrokken zijn.

PROBLEMEN THUIS

De daders zijn niet alleen vaak al bekend bij de politie. Een ruime meerderheid blijkt ook te kampen met een problematische thuissituatie (dakloos, relationele problemen). Ruim een derde is verslaafd aan alcohol en/of drugs en 49 procent heeft psychische problemen, blijkt uit het rapport Daders op het Spoor.

VERWARD

De onderzoekers constateren dat 17 procent van alle daders is aan te merken als verward persoon, terwijl bij een kwart van de bij NS geregistreerde incidenten verwarde geweldplegers betrokken zijn.
Het rapport wordt gebruikt om in samenwerking met de betrokken partijen de aanpak van agressie in het openbaar vervoer te verstevigen. Vorig jaar werd al een pakket van acht maatregelen overeengekomen ter verbetering van de sociale veiligheid op het spoor. Dit pakket wordt nu uitgewerkt en doorgevoerd, waarbij de informatie uit het rapport Daders op het Spoor kan worden gebruikt.
Het volledige rapport is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.