Utrecht Monitor: Het gaat goed met de stad

UTRECHT - Het gaat goed in de gemeente Utrecht, maar de stad moet waakzaam zijn op een tweedeling van haar bewoners. dat blijkt uit de jaarlijkse Utrecht Monitor. Daarin is de stad in 2015 door onderzoekers van de gemeente beoordeeld op tal van punten.
De Utrechter is tevreden over het onderhoud van straten, pleinen en openbaar groen. De meeste Utrechters zijn blij met hun buurt, maar vooral inwoners van Leidsche Rijn, De Meern en Vleuten zijn content met hun woonomgeving. De woningmarkt in de stad zit in de lift, maar de doorstroming van sociale huurmarkt stagneert.
Over de bereikbaarheid van de binnenstad met auto's zijn Utrechters steeds minder blij. De meeste bewoners vinden ook dat het met de verkeersveiligheid wel beter kan. Utrechters stappen op de fiets als ze naar de binnenstad gaan en zijn dan ook tevreden over de bewaakte fietsenstallingen. Onbewaakte rekken kunnen wel beter, aldus de Utrechter, die blij is met het winkelaanbod in de stad.

MILIEU

De luchtkwaliteit is sinds 2014 beter geworden, zeggen de onderzoekers, en dat merken de inwoners. Er zijn minder klachten over stank of verkeersoverlast. De parken in de stad blijven onverminderd populair. Vooral het Griftpark en Wilhelminapark zijn veelbezocht. Over groen in de buurt zijn de inwoners weer iets meer tevreden.
In 2015 waren de meeste inwoners tussen de 27 en 44 jaar oud. Van de ruim 339.000 inwoners waren er ruim 8.600 vluchteling. De komende 20 jaar zal Utrecht steeds meer ouderen tellen, maar neemt ook het aantal kinderen in vooral Leidsche Rijn flink toe. De stad groeit gestaag met 13 inwoners per dag. De verwachting is dat in 2031 er 400.000 Utrechters zijn.

WERK

Opmerkelijk is dat de regio Utrecht in Europees verband op 1 staat als het gaat om het aantal part-time banen. De economie groeit, de ondernemers hebben vertrouwen en het aantal banen, full-time en part-time, neemt dan ook al jaren toe. Alhoewel veel werk voor laagopgeleiden wordt gedaan door mensen die niet in de stad wonen.
De onderzoekers waarschuwen het gemeentebestuur voor een tweedeling in de stad. De hoogopgeleiden gaan het steeds beter doen, maar de laagopgeleiden blijven op hetzelfde niveau. Ook moet goed gekeken worden naar de digitale vaardigheden. Nog steeds zijn er veel inwoners die geen toegang hebben tot internet, waarschuwen de onderzoekers.
Utrechtse kinderen scoren hoger op de citotoets dan het landelijk gemiddelde, toch is 34 procent van de inwoners ontevreden over het aanbod van basisscholen in de buurt. Ook in het voortgezet onderwijs is nog werk aan de winkel. De stad telt zeven scholen met het predicaat zwak. Dat is wel minder dan in 2014.

CULTUUR

Al die Utrechters gaan graag naar de film of naar een museum, maar Utrechters gingen minder vaak naar een voorstelling dan in 2014. De tourstart mag nog wel een keer naar de stad komen, vinden veel Utrechters. Circa 80 procent zegt trots te zijn op Utrecht, omdat de Tour de France hier startte
De onderzoekers maken voor de monitor gebruik van meerdere bronnen, waaronder enquetes met inwoners en de mening van het Utrecht Panel, met daarin 5000 Utrechters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.