Buijtelaar: Raad beter inlichten

AMERSFOORT - De Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar vindt dat hij de gemeenteraad eerder en uitgebreider had moeten inlichten over de aanpak van financiële problemen van de stad. Hij had de raad inhoudelijk op de hoogte moeten brengen van van de gesprekken met de provincie, die toezicht hield. Dat zei hij op Radio M Utrecht. Dinsdagavond evalueerde de raad de financiële problemen van de stad in 2015.
Amersfoort werd vorig jaar onder preventief financieel toezicht gesteld door de provincie Utrecht. Die zag tot verbijstering van het college van B en W gevaren in de tekorten op de grondexploitatie in Vathorst.
De gemeenteraad wil leren van de gebeurtenissen, maar ook Buijtelaar heeft veel opgestoken. "Mijn les is dat ik eerder aan de provincie moet vragen: waar letten jullie nu op", zegt Buijtelaar. "Dan kan ik vervolgens de raad beter inlichten."

DETAILS

Buijtelaar vindt ook dat hij zich minder zou moeten verliezen in financiële details. "De bovenliggende vraag is: wat zit er precies achter. Kun je het op een hoger abstractieniveau krijgen?", zegt Buijtelaar. "Zonder dat je alleen maar met financiële experts moet praten om erachter te komen wat er aan de hand is. Dan haken mensen ook af", zegt hij.
Er is een motie van wantrouwen aangekondigd door oppositiepartij Amersfoort2014 en die wacht Buijtelaar af. De gemeenteraad praat nog verder over het rapport.
Het financieel toezicht is opgeheven nadat Amersfoort vorig jaar een nieuwe begroting had opgesteld. De provincie houdt nog wel de vinger aan de pols.

Wethouder Hans Buijtelaar leert van slechte financiële situatie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.