RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onderzoek: Amersfoort blunderde na datalek

AMERSFOORT -

De gemeente Amersfoort heeft omtrent het datalek fout na fout gemaakt. Dat blijkt uit extern onderzoek, in opdracht van de gemeente. Zo werden de 1900 gedupeerden onvolledig ingelicht en was de communicatie op het stadhuis niet in orde.

"De mogelijke consequenties voor de burger zijn in de communicatie onvoldoende specifiek belicht", staat in het rapport van onderzoeksbureau Verdonck, Klooster & associates te lezen. De gedupeerden hebben het risico op identiteitsfraude en phishing gelopen. In interviews met RTV Utrecht gaven slachtoffers al aan bang te zijn voor identiteitsfraude.


GEDUPEERDEN

Kort nadat het datalek in de media kwam verstuurde de gemeente Amersfoort een brief naar de 1900 gedupeerden.

Het datalek kwam op 8 april in de media, terwijl het lek al eind januari was verstuurd. Maar de verantwoordelijk wethouder werd pas op 7 april ingelicht. Alle betrokken ambtenaren, waaronder de gemeentesecretaris, verzwegen het lek voor de wethouder. Ook ontbrak het aan regie op het stadhuis om het probleem te verhelpen. Geen enkele afdeling nam het voortouw.


VERKEERDE INSCHATTING

Ook werd de fout niet gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, terwijl dit wel verplicht is. Volgens de onderzoekers komt dat omdat ambtenaren niet wisten wat de exacte definitie is van een datalek. De betrokken medewerkers dachten dat er pas sprake is van een datalek als de ontvanger de gegevens geopend heeft.

Of de pijnlijke conclusie van het onderzoeksbureau gevolgen gaat hebben voor de verantwoordelijk wethouder of haar ambtenaren is nog niet duidelijk. Een eerdere motie van wantrouwen haalde het niet, mede omdat verschillende partijen de uitkomst van het onderzoek wilden afwachten


DEBAT

De Amersfoortse SP laat aan RTV Utrecht weten met nog veel vragen te zitten. "Wanneer wist de wethouder nu precies van het lek", zegt Ad Meijer. "En als dat pas op 7 april is, waarom wist ze dat dan niet eerder". Eind deze maand is er een debat over het datalek. "Ze moet dan met antwoorden komen", aldus Meijer.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -