RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht boos over volgen smartphones

UTRECHT -

Het bedrijf Citytraffic volgt burgers digitaal in het centrum van Utrecht. Het bedrijf gebruikt signalen van smartphones om de drukte in binnensteden te meten. De gemeente zegt van niets te weten en stelt een onderzoek in.

Citytraffic werkt samen met in totaal dertig gemeenten, schrijft RTL Nieuws. Maar het bedrijf hangt ook scanapparatuur op in gemeenten die daarvan niet op de hoogte zijn. Volgens Citytraffic is er geen toestemming nodig om mensen te tellen met de apparatuur, omdat het niet te herleiden zou zijn naar een individu.


GESCHOKT

Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat er wel degelijk toestemming nodig is. De gemeente Utrecht reageert geschokt op het nieuws. "Hier horen wij absoluut over te zijn ingelicht, maar dat is niet gebeurd," laat een woordvoerder weten aan RTL. "Als ik op de Steenweg loop, wil ik niet dat mijn gegevens zomaar worden verzameld."

Behalve in Utrecht hangt de apparatuur ook op het Sint Jorisplein in Amersfoort en de Slotlaan in Zeist.


CODE

Door het opvangen van wifi- en bluetoothsignalen registreert het bedrijf de unieke mac-code van de smartphone, tablet of laptop. Volgens Citytraffic kun je je uitschrijven zodat je niet langer wordt gevolgd. Dan moeten wel alle mac-adressen van alle apparaten handmatig worden ingevoerd. Als wifi en bluetooth is uitgeschakeld is, kan het Amsterdamse bedrijf de mac-code niet achterhalen.

Autoriteit Persoonsgegevens gaat gemeenten wijzen op de apparatuur. De privacywaakhond vindt dat mensen zich "onbespied" moeten kunnen voelen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -