RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse bieb ontslaat toch medewerkers

UTRECHT -

De bibliotheek in Utrecht heeft donderdag zes van de ongeveer 150 medewerkers ontslagen. Directeur Ton van Vlimmeren zegt dat hij geen andere keus heeft dan inkrimpen. Eerder wist de FNV bij de rechter nog te voorkomen dat 15 mensen de organisatie moeten verlaten.

Van Vlimmeren zegt tegen RTV Utrecht dat hij niet tegen de wens van de rechter ingaat. "De rechter heeft een uitspraak gedaan over het inzetten van vrijwilligers, maar niet over het reorganiseren van de bibliotheekorganisatie."

Door de bezuinigingen van de gemeenteraad, de eis om te vernieuwen en de afspraak om alle filialen open te houden, zijn ontslagen niet te vermijden, zegt Van Vlimmeren. "We moeten iets doen anders raken we in de financiŽle problemen en dat wil ik niet", zegt hij.


KENNISOVERDRACHT

Van Vlimmeren zegt dat hij meer betaalde krachten wil inzetten op kennisoverdracht dan aan het uitlenen van de boeken. Die taak wil hij overlaten aan vrijwilligers, maar dat mag niet van de rechter. Van Vlimmeren vindt dat raar. "Zo'n 92 procent van bibliotheken werkt al met vrijwilligers en we zitten nu eenmaal met bezuinigingen." Hij gaat dan ook in hoger beroep.

De FNV vraagt zich af hoe de bibliotheek het werk van de ontslagen medewerkers gaat opvangen als er geen vrijwilligers voor mogen worden ingezet. De vakbond heeft nog geen aangepast reorganisatieplan gezien.

De zes medewerkers krijgen hulp van zowel de bibliotheek als de vakbond in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Ze worden door de bibliotheek nog betaald tot 1 december.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -