Scholieren: Leraar onhandig met computers

UTRECHT - Leraren van middelbare scholen doen er goed aan hun computerkennis bij te spijkeren. Volgens onderzoek van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in Utrecht is ruim een op de vijf leerlingen ontevreden over hoe docenten omgaan met bijvoorbeeld het gebruiken van een beamer of het starten van een YouTube-filmpje.
De bevindingen staan in de LAKS-monitor, het resultaat van een enquête die om het jaar wordt afgenomen. Voor deze editie vulden ruim 88.000 leerlingen de vragenlijst volledig in. Over het algemeen zijn ze tevreden over hun school, het lesaanbod en de docenten. Maar aan de ICT-kennis van leraren kan nog wel wat verbeterd worden, vindt 21 procent van de ondervraagden.
LAKS opende eind vorig jaar het meldpunt 'Help! Mijn docent is digibeet' omdat er veel klachten binnenkwamen over docenten die volgens de scholieren geen idee hadden hoe ze met het internet moesten omgaan. Zo'n 21 procent is ontevreden hoe docenten met ICT omgaan, 27 procent is niet blij met de hoeveelheid ICT die gebruikt wordt en een kwart van de leerlingen is überhaupt niet te spreken over hoe de ICT op school werkt. Het LAKS is bezig alle klachten te verzamelen en wil daarna scholen helpen beter om te gaan met de digitale wereld.

BEPERKING

Uit de LAKS-monitor blijkt verder dat leerlingen met een beperking vinden dat docenten daar niet genoeg rekening mee houden en dat ze ontvreden zijn over de hulpmiddelen die de school biedt. Het zogenoemd passen onderwijs werd vorig schooljaar ingevoerd en de cijfers van het LAKS wijzen erop dat er nog het een en ander aan schort. De beperkingen waar de leerlingen mee kampen zijn dyslexie, ADHD / ADD, luchtwegproblemen, migraine en vormen van autisme.
Verder rapporteert LAKS dat leerlingen in het praktijkonderwijs en op het vmbo opvallend vaak ontevreden zijn over de veiligheid en sfeer op school. Op die schooltypen zijn leerlingen ook het vaakst ontevreden over wat de school doet tegen pesten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.