Dekker past wet aan, kleine scholen toch open

PROVINCIE UTRECHT - Kleine scholen mogen van staatssecretaris Dekker toch open blijven. Ze werden met sluiting bedreigd door nieuwe onderwijswetten, maar Dekker gaat die aanpassen. Onder meer de ChristenUnie heeft daarvoor gepleit.
Dekker wil meer ruimte geven aan nieuwe soorten onderwijs en wil daarom de wet aanpassen. Hij wil het begrip 'richting' uit de wet halen, want dat zou geen recht doen aan nieuwe onderwijsmethoden. Maar die term beschermt juist kleine scholen, zo luidt de kritiek. Die mogen nu openblijven als in een omtrek van 5 kilometer geen andere school is van dezelfde 'richting'.
Vooral christelijke scholen zouden het slachtoffer worden van de wetswijziging. Die zouden na tien jaar geen geld meer krijgen, maar dat gaat Dekker dus aanpassen. Sommige scholen zoals EBS De Parel
in Amersfoort hadden al een oplossing voor de dreigende sluiting gevonden door te fuseren.

CHRISTENUNIE

De ChristenUnie is blij met de toezegging van Dekker om kleine scholen te laten bestaan, maar wijst erop dat de aangepaste wettekst nog wel moet worden geschreven.
Bovendien is het schrappen van de term 'richting' niet het enige probleem dat de partij heeft met het wetsvoorstel. Als Dekker nieuwe scholen mogelijk wil maken, moet hij volgens de ChristenUnie eerst iets doen aan de strenge oprichtingseisen en -financiering.

BETREFFENDE SCHOLEN

- Eben-Haëzerschool (Reformatorisch), Utrecht

- GBS De Plantage (Gereformeerd vrijgemaakt), Veenendaal

- De Wissel (Gereformeerd vrijgemaakt), Utrecht

- Rehobothschool (Reformatorisch), Zeist

- Johannes Calvijnschool (Reformatorisch), Amersfoort

- Daniëlschool (Reformatorisch), Soest

- Al Hambra (Islamitisch), Utrecht

- Triangel (Gereformeerd vrijgemaakt), Houten

- SKS (Hindoeïstisch), Utrecht
Voor de Werkhof in Werkhoven komt de toezegging te laat. Die school sluit op 31 juli de deuren. Van de 25 leerlingen gaan er tien naar het voortgezet onderwijs en de overige vijftien hebben een plekje op een andere school gevonden.
Overigens zijn er ook enkele heel kleine openbare scholen in de regio, zoals in Achterveld, Austerlitz, Hekendorp en Hagestein. Die mochten ondanks hun beperkte leerlingenaantal al openblijven van Dekker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.